Kontrolsüzce çevreye atılan atıklar gezegenimizi tehdit ediyor. Geri dönüştürülmemesi nedeni ile okyanuslarımız ve denizlerimize karışan ve suda yaşayan canlılar ile birlikte bizlerin de sağlığını ciddi anlamda tehdit eden plastik atıklar ve plastik kirliliği son günlerde dünyanın gündeminde. Öyle ki, Avrupa’da her yıl açığa çıkan 27 milyon ton plastik atığın sadece üçte biri geri dönüştürülüyor. Konuyu farkındalık seviyesine taşıma amacı güden Belçikalılar, Brugge şehrinin kanallarına, beş ton plastikten yaptıkları dev bir plastik balina heykeli yerleştirdi.
Benzer: Plastik Atıklar Kent Mobilyasına Dönüştürülüyor
Belçika’nın Bruges kentinde düzenlenen ve bu yılki teması ‘Liquid City (Sıvı Şehir)’ olan Bruges Triennal 2018 kapsamında, okyanustan çıkarılan plastik atıklardan neredeyse gerçek bir balina büyüklüğünde balina heykeli inşa edildi. Brooklyn’li mimarlık ve tasarım stüdyosu StudioKCA, Hawaii Wildlife Fund ile yaptığı işbirliği ile Atlantik ve Pasifik Okyanuslarından plastik atık topladı.
StudioKCA yaptığı açıklamada, “Artık okyanuslarda, balinalardan daha fazla plastik atık yüzüyor,” diyor ve sorunun büyüklüğüne dikkat çekmek amacıyla yaşayan en büyük memeli olan balinayı kullandıklarını belirtiyor.
Okyanuslar ve Hawaii plajlarından toplanan yaklaşık 5 tondan fazla plastik atık kullanılan heykele Skyscraper (Gökdelen) – The Bruges Whale adı verildi. Belçika’nın Bruges kentinde bulunan bir kanala yerleştirilen bu sanat eseri, insanoğlunun dünyaya ne kadar büyük bir zarar verdiğini gözler önüne seriyor.
Skyscraper, bugün okyanuslarda yüzmekte olan ve küresel bir sorun olan 150 milyon ton plastik atık hakkında geniş bir kitleye farkındalık oluşturmaya yardımcı olmak için gerçek bir fırsat.
Belçika’nın turistik kenti Bruges’da düzenlenen Bruges Trienali 16 Eylül 2018’e kadar devam edecek.