Dünya Üzerindeki En Küçük Güneş Pili

güneş pili biyolojik

Binghamton Üniversitesi’nde çalışan iki bilim insanı, laboratuvar cihazları için kullanılabilecek ve yalnızca bir kaç santimetreküp hacme sahip mikro biyolojik güneş pili tasarladı.

Tasarım, bakterilerin kullanılması sayesinde daha önce üretilen benzer özellikleri taşıyan güneş pillerine göre hem daha güçlü hem de uzun vadede daha fazla güç üretebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Japon bilim insanları, suya dayanıklı, yıkanabilir ve sıkıştırılabilir özelliğe sahip güneş pili tasarlamıştı.

Binghamton Üniversitesi doktora adayı Lin Liu ve elektrik ve bilgisayar bilimleri asistanı Prof. Dr. Seokheun Choi uzun süren çalışmaları sonucunda güçlü mikro biyolojik güneş pilleri geliştirdi.

https://youtu.be/S5dy1mIqpuI

Choi yaptığı açıklamada, “Mikro biyolojik güneş pilleri, bakteriler kullanılarak mikrobik fotosentez ve solunum aktivitelerinden gece gündüz elektrik üretebilen, kendi kendine sürdürülebilir potansiyeli olan temiz ve yenilenebilir bir güç kaynağıdır. Bununla birlikte bu teknoloji, düşük güç ve kısa ömürleri nedeniyle pratik uygulamalara dönüştürülmemiştir. ” dedi.

mikro güneş pili

Bakterilerin güneş panellerine dönüştürülmesi ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Geliştirilen bu teknoloji, HIV kan numunelerini hızla analiz etmek veya bulaşıcı hastalıkları teşhis etmek gibi birçok uygulamada kullanılabilir. Bu minik aletler kendi enerjilerini üretebildikleri için elektrik olmayan bölgelerde veya sınırlı kaynaklarla çalışılan alanlarda kullanıma uygun.

Binghamton Üniversitesi’nin geliştirdiği mikro ölçekli güneş pilleri geliştirilerek ve yeni teknolojilerle birleştirilerek yaygınlaştırılması sağlanabilir.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.

Düşüncelerinizi Paylaşın