Hükümet son yıllarda pek çok alanda olduğu gibi yenilenebilir enerji sistemlerinde de ciddi teşvikler vermeye başladı.
Teşviğin tam olarak ismi Proje Bazlı Teşvik Sistemi ve bu bağlamda güneş paneli üreten firmalara verilen en önemli destekler şunlar:
- Nitelikli eleman desteği
- 10 yıl faiz veya kar payı desteği
- KDV indirimi
- Vergi muafiyeti
- Stopaj desteği
Solar Panellere Genel Bakış
Solar panel olarak da adlandırılan güneş panelleri kısaca GES adı verilen Güneş Enerjisi Sistemlerinin olmazsa olmaz majör bileşeni.
Bu ünite olmadan güneş enerjisinden elektrik elde etmek mümkün. Sistem içinde görevine baktığımızda güneş enerjisinden gelen ışınları elektrik elde etmek için üzerinde yer alan hücreler vasıtası ile soğurmaya yarayan ve böylece elektrik elde etmeye yarayan sistemlere verilen isimdir.
Güneş panelleri modüler yapıda olan ünitelerdir ve firmasına göre en az 10 yıl en fazla 25 yıl garanti verilen ünitelerdir. Nitekim güneş panelleri de kendi içinde değişik türleri bulunur ve her bir modelin kendine göre kullanım yeri ve verimi farklıdır. Karşımıza en sıklıkla çıkan ve ülkemizde de üretilen kimi güneş paneli türleri şunlardır:
- monokristal güneş paneli
- Polikristal güneş paneli
- Saydam güneş paneli
- İnce Film Güneş Paneli
- Esnek güneş paneli olarak adlandırılabilir ve özellikle çatıda kurulanlarına verilen isim fotovoltaik panellerdir.
Panellerin seçiminde dikkat edilmesi gereken hususların en başında gelen nokta kullanım alanında uygun olarak bir güneş paneli seçilmesidir aksi halde istenen verim elde edilemez.
Diğer bir önemli olan husus gücün gereksinimler doğrultusunda belirlenmesidir ki istenen güçte olmaması yanlış yatırım, daha fazla olması ise maliyettir ama bu noktada da hükümetimiz bir başka teşvik vererek kişilerin kendilerine fazla gelen elektriği hükümete satmasını sağlamakta ve yine böyle bir durumda kdv, vergi stopaj indirimleri getirmektedir.
Malatya’da kurulacak olan fabrikada ise Atayurt inşaat toplamda 500 MWp güneş paneli üretecek.
Düşüncelerinizi Paylaşın