Natick Tam Olarak Hangi Amaçla Yapıldı?

Yazan Ekolojist

Natick projesi, bir su altı veri merkezi üretmek ve işletmek için bir Microsoft araştırma projesidir. İlk deneysel prototip gemisi, popüler bir Xbox oyun karakterinin ardından Leona Philpot’u vaftiz etti. Ağustos 2015 ile Kasım ayları arasında Amerika Birleşik Devletlerinin Pasifik kıyılarından yaklaşık bir kilometre uzakta deniz tabanı üzerinde çalıştırıldı. Proje Natick, Microsoft’un bulut veri merkezi çözümleri için devam eden arayışını yansıtıyor. Bu, hızlı tedarik, daha düşük maliyetler, yüksek yanıt verme ve daha çevreci bir sürdürülebilirlik sunar. Natick bir kod adıdır ve özel bir anlam taşımamaktadır. Massachusetts’teki bir kasabadan ismini almaktadır.

Okyanustaki bulut

Google’ın Finlandiya’da bir veri merkezi açtığını gördük ve Facebook Arctic Circle yakınındaki bir İsveç şehrinde bir veri merkezi açtı. Şimdi Microsoft memnuniyeti takip etmek için bir su altı istasyonu inşa etmek istiyor. Microsoft mühendisi Sean James, bu planın mümkün olduğunu iddia etmekle kalmayıp, aynı zamanda “inşaat maliyetlerini azaltabileceğini, yenilenebilir enerji ile bu tesislere güç vermeyi ve hatta performanslarını geliştirmeyi kolaylaştırabileceğini” düşünüyorlar. Proje Natick şu anda araştırma aşamasında. Bu kavramın Microsoft ve diğer bulut servis sağlayıcıları tarafından benimsenip benimsenemeyeceğini değerlendirmek için ise henüz erken olduğu düşünülüyor.

Çalışmalar geçmişe dayanıyor

Veri depolama aygıtlarını su altındaki bilgisayarların içine koyma teknolojisi yeni değil. Aslında, bir Microsoft çalışanının, bu projede başlattığı gelişmiş ekipman taşıyan denizaltılarda hizmet veren deneyimi vardı. Ancak Microsoft araştırmacıları, bunun bir veri merkezinin okyanus yüzeyinin altına yerleştirildiği ilk kez olduğunu düşünüyorlar. Su altında kalmak, yeni bir güç kaynağı sunarak, soğutma maliyetlerini büyük ölçüde azaltarak, bağlı popülasyonlara (kullanıcılara) olan mesafeyi kapatarak ve veri merkezlerini kurmayı daha kolay ve hızlı hale getirerek çeşitli sorunları çözebilir.

Denizler, arazilere göre daha güvenli

Natick Projesi, büyük su kütlelerinin yakınında bulunan (toplumun yaklaşık% 50’sinin bulunduğu yerler) müşterilere daha iyi hizmet verebilecek bir bulut geleceğine odaklanmıştır. Büyük nüfus merkezlerinin yakınında açık denizde çalışan kapsayıcı veri merkezleri vizyonu, kullanıcılara yakın bir yerde bulunan veri kaynaklarını gerektiren oldukça etkileşimli bir geleceği öngörmektedir. Derin su dağıtımı, soğutma, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve kontrollü bir ortama hazır erişim sunar.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın