Kastamonu Üniversitesi, çevre ve doğanın korunması adına mühim bir atılım gerçekleştiriyor.19-23 Haziran 2018 tarihleri arasında Kastamonu’da ekoloji sempozyumu düzenlenecek. Yerli ve yabancı akademisyen veya öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek bu sempozyum, doğanın korunması için akademik bir atılımın gerçekleşmesi açısından önem arz ediyor.Türkiye’nin ev sahibi olduğu ikinci uluslararası sempozyum. Bir diğer husus da doğal güzelliğiyle Kastamonu’nun sempozyuma ev sahipliği yapacak olması.
Ekoloji Sempozyumunda Dikkat Çeken Konular
Sempozyumun öne çıkan ve dikkat çeken konu başlıkları, “ Doğa eğitimi ve doğayı koruma, doğal kaynakların sürdürürebilirliği, çevre sosyolojisi, ekoenerji,çevre sanatı,çevre felsefesi ,çevre hukuku ve çevreyi koruma politikaları” gibi konular.Sempozyum kurulunda yer alan üniversiteler:Hacettepe Üniversitesi,Gazi Üniversitesi,Erciyes Üniversitesi,Kafkas Üniversitesi,Sinop Üniversitesi,Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi,Kilis 7 Aralık Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi.Davetli konuşmacılar Hindistan Punjabi Üniversitesi’nden Prof. Dr.Jaqbir Singh,Rusya Güney Federal Üniversitesi’nden Prof. Dr.Marina Sazykina ve Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr.Serap Ergene.Sempozyum süresince sosyal aktivitelerin yapılması da planlanıyor.Bu aktiviteler Safranbolu,Cide, Amasra ve Küre Dağları Milli Parkı gezileri olacak.
Bilimin,doğanın korunması konusuna getirdiği eleştirel yaklaşımlar bir kilit oluşturmaktadır.Akademik yaklaşımlar,doğanın korunmasına değerli katkılar sunmaktadır.En önemli katkılardan biri de toplumsal farkındalığın arttırılmasıdır.Eğitim politikalarının ekolojik dengeye yer vermesiyle okul öncesi dönemlerden akademik hayata ve yaşam boyu öğrenmeye yansıyacak farkındalıklar oluşturulabilir.
İçinde yaşadığımız dönemde çeşitli değişkenlerin neden olmasıyla iklim değişiklikleri yaşanmakta.İklim değişiklikleri,doğanın korunması insan ve diğer canlıların yaşam alanlarını etkilemektedir.Bununla birlikte hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerin çevre sorunlarının çözümü için kullanılması gündeme gelmektedir.Alternatif enerji kaynakları,özellikle yenilennebilir enerji kaynaklarının küresel ve yerel kullanımı için yatırımlar ve araştırmalar yapılmaktadır.
Ekolojik dengenin sağlanması ve doğanın korunması için her bireye görev ve sorumluluklar düşmektedir.Ekoloji bilimine ,gerek akademik gerek toplumun diğer taraflarından gelecek katkılar son derece önemlidir.Bugünden geleceğe sürdürülebilir bir yaşam için insanlar ve tüm canlılar için temiz ve sağlıklı bir doğal çevre bırakmak en temel insanlık vazifesidir.
2018 Kastamonu Ekoloji Sempozyumu’nun sunacağı katkılar ve iklim değişikliğinin önlenmesi için getireceği çözüm önerileri topluma ciddi farkındalık kazandıracak ve önemli bilimsel veriler kazandıracaktır.
Düşüncelerinizi Paylaşın