Bu yıl Nisan ayında İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımada hizmete sunduğu, Türkiye’nin ilk tamamen elektrikli otobüs filosu, yatırımının karşılığını, 4,5 ay gibi kısa bir sürede almaya başladı.
Toplamda 20 elektrikli otobüsten oluşan filonun performansı, hem ekonomik hem de çevre açısından tatmin edici oldu.
ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan bilgiye göre, elektrikli otobüslerle 162.692 litre daha az akaryakıt tüketildi, yaklaşık 11 bin ağacın bir günde filtreleyebileceği 436 ton karbondioksit salımı önlendi.
436 Ton Karbon Salımı Önlendi
Türkiye’nin ilk full elektrikli otobüs filosu, sefere başladığı 2 Nisan’dan bu yana 1 milyonun üzerinde yolcu taşıdı ve bu sayede toplu ulaşımda 162 bin 692 litrelik akaryakıt kullanımından tasarruf edilmiş aynı zamanda 436 ton karbondioksit salımının önüne geçilmiş oldu. Bu süre zarfında akaryakıtla çalışan otobüslerin yaratacağı salımı filtrelemek için 10 bin 947 ağaca ihtiyaç olacaktı.
400 Otobüs Alınacak
Şehrin coğrafi ve iklim şartlarına göre üretilen elektrikli otobüsler, elektrik dışında hiçbir enerji kaynağına gerek duymadan günde 250 kilometre yol alabiliyor. Bu sayede karbon salımını sıfıra düşüren elektrikli otobüsler, dizel otobüslere göre yüzde 80’in üzerinde tasarruf sağlıyor. Ayrıca İzmir’lilere sessiz ve konforlu yolculuk olanağı sunuyor. 400 elektrikli otobüs alımı için ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hazırlattığı fizibilite raporu, Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yatırım bütçesine alındı.
Elektrik Enerjisi Güneş Panellerinden Sağlanıyor
Çevreci ve ekonomik bu araçların şarj edilmesi için kullanılan elektrik enerjisinin maliyeti, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Buca Gediz Ağır Bakım Tesisleri’nde kurulan güneş enerjisi santralinden üretilen elektrik ile karşılanıyor. 10 bin m2’lik alana sahip santral, 3 bin 680 fotovoltaik panelden oluşuyor ve yıllık yaklaşık 1.38 MW elektrik enerjisi üretiyor.
Düşüncelerinizi Paylaşın