Geri dönüşüm işareti ne demek, neyi ifade eder inceleyelim. Öncelikle geri dönüşüm, artık kullanılmayan ürünlerin, çöplerin alınıp işlenmesi ve ham madde olarak sürece tekrar kazandırılmasına denir.
Geri dönüşüm işareti artık birçok günlük üründe görünüyor ve farklı ambalaj türlerinin nasıl geri dönüştürülebileceğini belirlememize yardımcı oluyor.
İçindekiler
Geri Dönüşüm İşareti
Ambalaj atıklarının geri toplanması, yeniden kullanılması, geri kazanımının kolaylaştırılması ve tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla ambalajlar üretimleri sırasında işaretlenir.
Ambalaj Üzerinde Geri Dönüşüm İşareti Kullanmak Zorunlu mu?
- Geri dönüşüm işareti Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre gönüllülük esasına dayanır.
- Geri dönüşüm işareti, piyasaya ambalajlı ürün süren firmanın kayıt altında olduğunu ve geri kazanım konusunda dâhil olduğu sistemi gösterir.
- Geri dönüşüm sembolü ambalajın geri dönüştürülebilir veya geri kazanılabilir bir malzemeden üretildiğini gösterir. Ancak ürünün geri dönüştürülmüş malzemeden yapıldığı anlamını taşımaz.
Geri Dönüşüm İşareti Nasıl Kullanılır?
Ambalaj üreticilerinin işaretlemeyi tercih etmesi halinde;
- Ambalaj üreticileri tarafından, ürettikleri ambalajların üzerinde, Ek-3’te yer alan Ambalajların Üzerinde Kullanılacak geri dönüşüm işareti ile Ek-2’de yer alan Ambalaj İşaretleme Sistemine göre ambalajın türünü belirten kısaltma ve malzeme türüne ait numara bulundurulur.
- Geri dönüşüm sembolünün merkezine ambalajın üretildiği malzemenin türünü temsil eden numara, altına da büyük harfler ile malzeme türünü temsil eden kısaltma yazılır.
- Ek-2’de yer alan Ambalaj İşaretleme Sisteminde tanımlanan malzeme türlerinin dışında yer alan malzemeler işaretlenmez.
- Geri dönüşüm işaretinin, ambalajın üzerinde; kolayca görülebilir, okunabilir, ambalaj açıldığında dahi kalıcı ve dayanıklı olması sağlanır.
- Teknik sebeplerden dolayı, ambalajın üzerinde geri dönüşüm işaretinin kullanılamaması halinde, işaretleme piyasaya süren tarafından ambalajın veya etiketin üzerinde yapılır.
Geri Dönüşüm İşaretinin Bulunduğu Ürünler?
Birçok ürünün üzerinde geri dönüşüm işareti bulunur. İşte bunlardan bazıları:
- Plastik malzemeler
- Cam malzemeler (Cam şişeler, maden suları)
- Piller (Kullanılan)
- Alüminyum
- Mobilya, sandalye, koltuk gibi eşyalar
- Teknolojik aletler (Telefon, laptop)
- Motor yağları
- Tenekeli içecek kutuları (Meyve suları)
- Kağıttan yapılan ürünler (Kitaplar, gazeteler)
- Bakım ürünleri
- Kozmetik ürünleri
Geri dönüşüm sembolünün bulunduğu ürünler, geri dönüşüme verilen önemin artmasıyla gün geçtikçe çoğalmıştır. Etraftaki çoğu üründe bu sembolü görebilirsiniz. Ürünleri alırken üzerinde bu sembol olanları tercih ederek hem çevrenize hem de ülkenize katkıda bulunabilirsiniz.
Geri Dönüşüm İşareti Anlamları
Geri Dönüşüm İşaretlerinde Yer Alan Rakamlar
Bir diğer bilgilenilmesi gereken konu ise geri dönüşüm işaretindeki rakamlardır. Geri dönüşüm işaretleri ile birlikte kullanılan bu rakamların anlamları aşağıda sıralanmıştır:
- Eğer geri dönüşüm işaretinde 1 varsa bu o ürünün, polietilen tereftalat malzemesinden yapıldığını gösterir..
- Eğer, 2 varsa bu o ürünün, yüksek yoğunluklu polietilen malzemesinden yapıldığını gösterir.
- Eğer, 3 varsa bu o ürünün, polivinil Klorür malzemesinden yapıldığını gösterir.
- Eğer 4 varsa bu o ürünün, düşük yoğunluklu polietilen malzemesinden yapıldığını gösterir.
- Eğer 5 varsa bu o ürünün, polipropilen malzemesinden yapıldığını gösterir.
- Eğer 6 varsa bu o ürünün, polistiren malzemesinden yapıldığını gösterir.
- Eğer 7 varsa bu o ürünün, yukarda sayılan plastik malzemelerinin dışında başka bir malzemeden yapıldığını gösterir.
- Eğer 20 varsa bu o ürünün, kağıt/karton malzemesinden yapıldığını gösterir. Bunu gösteren diğer kod numaraları ise 20,21,22…39 ‘dur.
- Eğer 40 varsa bu o ürünün, metal bir malzemeden yapıldığını gösterir. Bunu gösteren diğer kod numaraları ise 40,41…49’dur.
- Eğer 70 varsa bu o ürünün, cam malzemeden yapıldığını gösterir. Bunu gösteren diğer kod numaraları ise 70,71,72…79’dur.
Cam Geri Dönüşüm İşareti
Camın çoğunluğu geri dönüştürülebilir. Cam şişenizi veya kavanozlarınızı cam geri dönüşümüne gönderiyorsanız eğer camı renkli olarak ayırabilirsiniz. Ayrıca şişe kapakları gibi cam olmayan bileşenleri cam ambalajı atık kutusuna atmadan önce mutlaka ayırmalısınız.
Elektronik Geri Dönüşüm İşareti
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliğine göre, elektronik eşya üreticilerinin elektrikli ve elektronik eşyaların işaretlemesinde yukarıda yer alan sembolü kullanmaları zorunludur. Buna göre üzerinde bu logoyu taşıyan; ev aletleri, cep telefonları ve daha birçok elektronik ürünün elektrikli parçalarının geri dönüştürüleceği anlamı ortaya çıkmaktadır.
Yeşil Nokta
Yeşil Nokta logosu genellikle geri dönüşüm işaretine benzerliği nedeni ile geri dönüşüm işareti ile karıştırılmaktadır. Ancak Yeşil Nokta uluslararası bir işaret olup, Türkiye’deki kullanım hakları ÇEVKO Vakfına aittir. Yeşil Nokta geri dönüşüm işareti olmayıp, piyasaya süren firmaların ambalaj atıklarının geri kazanımı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği anlamını taşımaktadır.