Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’da bulunan Queen’s University araştırmacılarının verilerine göre, İngiltere’de her yıl yaklaşık 20.000 ton alüminyum folyo atık haline geliyor. Ay’ın yüzeyini kaplamaya yetecek büyüklüğe sahip bu miktar, kimya araştırmacısı Ahmed Osman’ın dikkatini çekmiş ve tüm bu atıkları kullanmak için yeni yollar aramasını sağlamış.
Okuldaki mühendisler ile birlikte çalışan Osman, alüminyum folyo atıkları, biyoyakıt üretiminde katalizör olarak kullanmanın bir yolunu bulmuş. Üstelik bu yöntemin çevre dostu olmakla kalmayıp aynı zamanda daha uygun maliyetli olacağı belirtiliyor.
Alüminyum folyonun geri dönüşümü, kullanım şekli nedeniyle diğer ambalaj malzemelerine göre daha zordur. Alüminyum içecek kutuları arıtma tesislerine alınıp, kolaylıkla temizlenip yeniden işlenebilirken alüminyum folyo genellikle gres ve yağlar ile kontamine olduğundan tesisin geri dönüşüm ekipmanına zarar verir. Bu nedenle de yakmaya veya depolamaya gönderilir.
Bu nedenle alüminyum folyo, atıklardan biyoyakıt üretmek için daha ucuz ve daha kolay yollar geliştirmeye odaklanan Osman için mükemmel bir materyal olmuş. Osman üniversitenin laboratuarlarında yeni bir kristalleştirme metodu üzerinde çalışmış. Yöntem, alüminyum folyonun asitli bir çözeltide kristaller oluşuncaya kadar bekletilmesi ve ardından amonyağın çökeltilmesi ile beraber yüzde yüz saf alüminyum tuzu kristallerini oluşturmayı içeriyor. Uygulanan kristalleştirme metodu, sıfır emisyon ve sıfır atık oluşumu ile oldukça yeşil bir yöntem.
Bu alüminyum tuzu, temiz, toksik olmayan bir biyoyakıt olan dimetil eteri üretmek için kullanılan alüminyum oksit katalizörününün yerine başlangıç malzemesi olarak kullanılabilir. Şu an alüminyum oksit katalizörü üretmek için, Batı Afrika ve Avustralya gibi bölgelerde önemli bir çevresel hasara neden olan maden boksit cevheri kullanılıyor.
Tüm bu nedenlerden dolayı, geliştirilen bu yeni yöntem çok uygun maliyetlerle hem alüminyum folyonun depolama alanlarına sevk edilmesinin önüne geçip geri dönüşümünü sağlamış olacak, hem de boksitin kullanımını azaltmış olacak. Alüminyum oksit katalizörün ortalama maliyeti, kg başına yaklaşık 400 ABD Doları. Geliştirilen bu yöntem ile 265 g (9,3 oz) alüminyum folyo ile sadece 156 dolara 1 kg üretilebileceği belirtiliyor.
Düşüncelerinizi Paylaşın