Sürdürülebilir tarıma destek veren ve mağazalarında rüzgar enerjisi kullanarak yeşil mağazalar yaratmayı hedefleyen Starbucks’tan çevreci bir girişim daha. Starbucks İngiltere, ürünlerini kullanıcı sonrası atıklardan üreten mobilya şirketi Pentatonic ile anlaştı.
Yenilikçi mağaza tasarımı ile çevresel ayak izini azaltmayı planlayan Starbucks, bu heyecan verici işbirliği ile mobilyaların Starbucks atıklarından üretimini sağlayacak. Proje kapsamında ilk aşamada ülke çapında mağazalarda bulunan ikonik ‘Bean Sandalyesi’ üzerinde sürdürülebilir bir yeniden tasarım üstünde çalışılması planlanıyor. Ortaklık, Pentatonic şirketinin bu Eylül ayında açılacak olan mağazasında, Londra Tasarım Festivali boyunca sunacağı çevresel tasarım projelerinden yalnızca biri.
Starbucks, çalışanlarını enerji verimliliği konusunda eğiterek, kağıt bardaklar dahil olmak üzere geri kazanım ve geri dönüşüm ile atıkları en aza indirgeyerek, Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikalı yeşil mağazalarda liderlik dahil olmak üzere birçok alanda çevre üzerindeki etkisini azaltmaya ve bu konuda yatırım yapmaya devam ediyor.
Kullanılmış bardakların geri dönüşümü ile üretilen “bardak toplama ve geri dönüşüm kutusu” Pentatonic mağazalarında ve yakın bir gelecekte tüm Starbucks mağazalarında yerini alacak. Bu girişim ile Starbucks, atık yönetimi ve kaynağında toplama konularında yenilikçi ve sağlam bir adım atıyor.
Starbucks EMEA Başkan Yardımcısı Design de Ad de Hond proje için, “Pentatonic ile olan bu muhteşem işbirliği, birlikte çalışarak çevreyi olumlu etkileyecek çözümler bulunabileceğini gösteriyor. Bu ortaklık, atık toplama yollarını ve mağazalarımızda tüketim ürünlerine tüketim sonrasında nasıl ikinci bir hayat sunabileceğimizi de içeren çevreci mağaza tasarımı konusundaki amacımıza ulaşmak için yeni bilgiler sunuyor. Bu projenin potansiyeli için heyecanlıyız, “dedi.
Pentatonic, döngüsel ekonominin, tüketici, tasarım ve trend kültüründe gerçekleştirilmesine yönelik iddialı taahhüdünü sergilemeye devam ediyor.
Kendisini bir tasarım ve malzeme teknolojisi öncüsü olarak tanıtan Pentatonic, ikonik Starbucks Fasulye Sandalyesini, sadece plastik atıkları kullanarak yeniden üretti. Bu sandalyelerin döşeme, yastık, çerçeve ve bacakları bir zamanlar plastik şişeler ve plastik bardaklardı.
Pentatonic ile yapılan ortaklık, Starbucks’un çevre üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik taahhüdünde önemli bir adım olduğunu gösteriyor.
Londra Tasarım Festivali boyunca ayrıca, Starbucks’ın geri dönüştürülmüş kağıt bardaklarından yapılmış tezgah ve tablolar, plastik bardak ve kahve kapaklarından yapılmış 1,200 fayanstan oluşan bir zemin bulunuyor. Karolar, Pentatonic’in 18-24 Eylül tarihleri arasında Londra Tasarım Festivalinde Somerset House’da sergilenecek olan devrim niteliğindeki Trashpresso mobil geri dönüşüm fabrikasında oluşturuluyor.
Festival sona erdiğinde ise sergilenen fasulye sandalyeler Londra’nın merkezindeki Starbucks mağazalarında yerlerini bulacak.
Starbucks’ın başlattığı bu hareket, son dönemde sıkça bahsedilen döngüsel ekonomi açısından tüketicide farkındalık oluşturacak oldukça güzel bir örnek. Aynı zamanda ambalaj atıklarının aslında hammadde olduğunu ve geri dönüştürülüp yeniden kullanılabildiğini işaret eden, gelecekteki mağaza tasarımlarına ilham olacak nitelikte bir proje.
Düşüncelerinizi Paylaşın