Sıfır atık sistemi kurmayı planlıyorsunuz veya ambalaj atıklarınızı kaynağında ayrı toplamaya karar verdiniz, bu nedenle de geri dönüşüm kutusu (sıfır atık kutusu) ihtiyacınız doğdu.
Geri dönüşüm kutusu satın almadan önce, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğince bu kutularda bulunması gereken bazı özelliklere dikkat etmenizde fayda var.
İçindekiler
Geri Dönüşüm Kutuları Hangi Renkte Olmalı?
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre ambalaj atıklarının ayrı toplanmasına yönelik kullanılacak biriktirme ekipmanları yani geri dönüşüm kutuları veya geri dönüşüm torbaları, kafesleri, ya da konteynerleri mavi renkli olur.
Diğer bir deyişle eğer tüm ambalajlarınızı tek bir yerde toplamayı planlıyorsanız ekipmanınız mavi renkte olmalı.
Ambalaj atığı miktarınız hacimce küçükse tek bir geri dönüşüm kutusunu seçmek en mantıklı seçenek olacaktır. Bu malzemelerden yalnızca camı yeşil veya beyaz kumbarada biriktirmek yeterli olacaktır.
Belediye toplama aracı ile geldiğinde cam haricindeki tüm malzemeleri tek bir konteynerde toplayacağından sizin ayrı biriktirmiş olmanız yalnızca görsel ve algı amaçlı veya biraz önce bahsettiğimiz gibi yüksek hacimler için geçerli olacaktır.
Ambalaj atıklarının malzeme cinslerine göre ayrı biriktirilmesi halinde kullanılacak biriktirme ekipmanlarında (geri dönüşüm kutularında) cam için yeşil ve/veya beyaz, kağıt için mavi, plastik için sarı, metal için gri renk kullanılır.
4’lü Geri Dönüşüm Kutusu
FİYATLARI GÖSTERSıfır atık sistemi içerisinde geri dönüştürülebilir atıklar için kullanılacak sıfır atık kutuları için de Sıfır Atık Yönetmeliği’ne göre yine aynı renk kategorisi geçerlidir.
Geri Dönüşüm Kutularında Bulunması Gereken Diğer Özellikler
Kumbara, konteyner, iç mekan kutusu, poşet ve benzeri ayrı toplama ekipmanlarının (geri dönüşüm kutuları veya sıfır atık kutuları) üstünde ayrı toplanacak ambalaj atıkları şekil ve yazı ile açık olarak belirtilir.
Ambalaj atıklarının görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzeri olumsuz etkileri engelleyecek şekilde kapalı araçlarla taşınması sağlanır.
Belediyelerin Geri Dönüşüm Kutusu Yerleştirme Zorunluluğu Kapsamı Nedir?
Belediyelerce ambalaj atığı yönetim planı kapsamında oluşturulan toplama sisteminde ambalaj atıklarının biriktirilmesi için oluşan atık miktarını karşılayacak kapasiteye sahip olacak şekilde; 400.000 ve üzeri nüfusa sahip belediyelerde her yüz konuta en az bir adet biriktirme ekipmanı veya her 400 metrede en az bir adet biriktirme ekipmanı,
100.000-400.000 arası nüfusa sahip belediyelerde her yüz elli konuta en az bir adet biriktirme ekipmanı veya her 500 metrede en az bir adet biriktirme ekipmanı,
100.000 ve altında nüfusa sahip belediyelerde ise her iki yüz konuta en az bir adet biriktirme ekipmanı veya her 600 metrede en az bir adet biriktirme ekipmanı yerleştirilir.
Belediyelerin yönetim sistemi içerisinde kalan yerler ile özellikle kamu kurum ve kuruluşları, otel, restoran, eğitim kurumları, park, bahçe, spor kompleksi, terminal gibi ambalaj atığının yoğun olarak oluştuğu yerlere ambalaj atığı biriktirme ekipmanlarının yerleştirilmesi sağlanır.
Bu sebeple, eğe bu kriterlere uyuyorsanız bağlı bulunduğunuz belediyeyi arayarak geri dönüşüm kutusu talebinde bulunabilirsiniz.
4’lü Sıfır Atık Geri Dönüşüm Seti
FİYATLARI GÖSTERYüz konut ve üzeri sitelerde site yönetimleri tarafından ambalaj atığı biriktirme ekipmanlarının (geri dönüşüm kutularının/sıfır atık kutularının) yerleştirilmesi sağlanır.
Geri Dönüşüm Kutuları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kağıt, plastik, metal, cam atıklar vs. için geri dönüşüm kutuları veriliyor mu?
Kağıt, karton, plastik ve metal atıklar için evlere geri dönüşüm poşeti dağıtılır. Kurum ve kuruluşlara (iş yeri vs.) geri dönüşüm kutusu verilmektedir.
Karton bardaklar geri dönüşüm kutusuna atılabilir mi?
Pek çoğumuz karton bardakların geri dönüştürülebildiğini düşünüyor. Ancak kağıttan yapılan bu bardakların sıcak içeceği tutması için iç kısmı sıvı geçirmez plastikle kaplı olduğundan normal kağıtlarla aynı işlemden geçerek geri dönüştürülemezler.
Neden geri dönüşüm kutusu kullanmalıyım?
Bugün tüketilen birçok ürünün paketinde kullanılan materyallerin çoğu sınırlı kaynaklardan elde ediliyor. Örneğin plastik için gerekli olan petrol bir gün muhakkak bitecek. Aldığın ürünlerde kullanılan malzemelere daha çok dikkat edebilir, tüketim alışkanlıklarında bazı ufak değişiklikler yapabilir, yenilenebilir yakıt ve materyaller kullanarak hem ürettiğin atıkların miktarını azaltabilir hem de kaynakların korunmasına yardım edebilirsin.