Britanya kendi plastik atığını geri dönüştürecek alt yapıya sahip olmadığı için, milyonlarca ton plastiği geri dönüştürülmek üzere sürekli olarak deniz aşırı ülkelere gönderiyor. Bu ülkeler arasında Çin, Türkiye ve Malezya da var. Son yapılan araştırmalara göre aslında bu atıkların geri dönüşümünün yapılmadığı ve bazı çöplüklere gönderildiği ve plastik kirliliğine yol açtığı ortaya çıktı.
Britanya’da her sene 22 milyon ton atık çöplüğe gidiyor. Bu kadar büyük miktarda atığın geri dönüştürülme oranı yüzde 44 , yeni hedefi yüzde 50 olan devletin bu amacına ulaşması hayli zor.
Geri Dönüştürmek Yerine İhraç Ediyor
Şirketlerin, kendilerine ait ambalaj atıklarının belli miktarını geri dönüşüme gönderdiklerini kanıtlamak zorundalar.
Ancak Ulusal Denetim Ofisi (National Audit Office – NAO) İngiltere’deki atıkların ihracı konusunda oluşan ihmaller hakkında Çevre Ajansı (Environment Agency) eleştiri yağmuruna tuttu. Ayrıca Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığını atıkların ihraç edilmesiyle oluşan riskler için yeteri kadar önlem almamasıyla ilgi kaygılarını belirtti.
Son zamanlarda deniz aşırı ülkelere yapılan çöp ihracatının ciddi bir miktarda artışı gözlendi. Bu atıkların büyük çoğunluğunu Birleşik Krallık standartlarına göre geri dönüştürülemeyen malzemeler oluşturuyor.
NAO ayrıca farklı bir noktaya da değiniyor “Ajansın, kirlenmiş ya da düşük kaliteli malzemelerin ihracatında sistemin sağlayacağı teşviki kontrol etmek için yeterli yetkilerinin olmamasından kaygı duyuyoruz.”
NAO başkanı Sir Amyas Morse, “Eğer Birleşik Krallık kendi atık ve kirliliğinin etkilerini izlemek konusunda kendine düşen rolü oynayacaksa ambalaj geri dönüşümünde daha sıkı olmalıdır. Hükümetin, bu sistemin yaratabileceği farkı daha iyi anlaması ve yüksek miktarlarda ambalaj atığının geri dönüştürülmek üzere denizaşırı göndermenin risklerini daha iyi ele alması gerekiyor” diyor.
Birleşik Krallık plastik atığı ihracatı için en çok Çin’i tercih ediyor. Çin geri dönüşüm konusunda kendini geliştirmiş bir ülke olmasıyla beraber Birleşik Krallık, ABD ve Japonya’nın aralarında olduğu birçok ülkeden binlerce ton atık ithal etti. Ancak Çinli yetkililer artık yabancı çöpüne karşı kampanya başlattılar ve plastik şişeler, ambalaj atıkları da dahil olmak üzere 24 çeşit katı atığı almayı bırakma niyetleri olduğunu açıkladı. Bundan dolayı Britanya çöplerini göndermek için başka ülke arayışına yöneldi.