Basınçlı güneş enerjisi sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların arttığı şu günlerde çok önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.
Sabit su basıncı ve yine aynı şekilde su ayarı sağlayan bu sistemler, yaz ve kış mevsimlerinde sıcak sudan yararlanmanızı sağlıyor. İlk etapta kırsal kesimlerdeki evlerde ve diğer yerleşim alanlarında kullanılan bu sistemler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte şehirlere, fabrikalara ve pek çok alana entegre edildi.
Su kesintisini çok sık yaşayan bölgeler için çok önemli olan ve tavsiye edilen bu sistemde, soğuk su öncelikle direkt olarak depoya giriş yapar. Ardından sistem içerisinden doğrudan musluklara aktarılır.
Bu sistemin en önemli özelliklerinden biri de ikinci bir depoya ihtiyaç duyulmamasıdır. Sistemin çalışma prensiplerine bakıldığında, şebekenin basınçla çalıştığını görüyoruz. Böylece, sistem, normal güneş enerji sistemlerine göre daha fazla suyun ve sabit tazyikin elde edilmesini sağlar.
Kurulum aşamasında depo üzerindeki emniyet parçalarının kontrol edilmesinde yarar var. Böylece aşırı basınç veya ısınma gibi sorunlarda hemen çözüm sağlanabilir. Emniyet armatürlerinin kullanılması durumunda meydana gelebilecek arızalanmaların önüne geçilebilir.
Basınçlı sistemlerin içeriğinde termal akışkan sirkülasyon sistemi bulunur. Yani sistem tamamen otomatiktir. Bu nedenle de pompa gibi araçlara gerek duyulmaz. Günlük hayatta da kullanılmaya başlanan bu sistemler sayesinde kısa vadede çok önemli enerji tasarrufu da sağlanabilir.
Basınçlı Güneş Enerji Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir?
Basınçlı güneş enerjisi kurulumu, proje üzerinden gerçekleştirilir. Bu alanda faaliyet gösteren mühendislik firmaları, kapalı devre ve antifrizli bir sistem olan bu devreyi kurar. Bunun yanı sıra antifrizli kolektör suyu ve kullanım suyu birbirine karışmaz.
Basınçlı güneş enerjisi sistemleri ile ilgili olarak 304 kalite paslanmaz krom saç kullanılması gerektiğini de belirtelim. Bu sistemin sağladığı avantajlar oldukça fazla. Öncelikle, sistem sayesinde 6 ile 8 kişilik bir ailenin su kullanım ihtiyacı karşılanabiliyor. Bunun yanı sıra 300 litrelik sıcak su kapasitesi elde edilebiliyor. Sistem içerisinde güçlendirilmiş ısı yalıtımının olması nedeniyle, kış aylarında da uzun süreli sıcak su kullanımı mümkün oluyor ve depo içerisindeki su soğumamış oluyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artıyor. Bu nedenle de bu alanda yapılan yatırımlarda kullanılan teknolojiler sürekli gelişim gösteriyor. Örneğin depo iç yüzeyi, paslanmaların önüne geçmek amacıyla emaye kaplanmıştır. Böylece elde edilen su sağlıklı ve hijyeniktir.
Klasik güneş enerjisi sistemleri ile basınçlı güneş enerjisi sistemi arasındaki en önemli farklardan biri de çatıda veya bahçede göze daha hoş görünmesidir. İç kısımda kireçlenme yaşanmaması için de katodik koruma adı verilen özel bir koruma sistemi burada yer alır. Bu da sistemin uzun ömürlü olmasını sağlar. Kapalı devre paket sistemine sahip olması nedeniyle kışın don gibi olayların olması durumunda sistem kendi kendini korur.
Kullanımının kolay olması, klasik sistemlere göre daha az arızalanması ve ısı veriminin de yüksek olması bu sistemin son zamanlarda çok sık tercih edilmesini sağlar.
Basınçlı Güneş Enerjisi Sistemi Nasıl Çalışır?
Basınçlı güneş enerjisi sistemleri, soğuk su beslemesi ve şamandıralı depo olmadan doğrudan sıcak su deposu üzerinden sisteme su aktarır. Bunun yanı sıra sistem çalışmaya başlamadan önce basınca ulaştığı için ekstra aparata gerek kalmaz.
Basınçlı tip güneş enerji sistemleri sıcak su akışının derecesini de ayarlar. Ayrıca dengesiz su ısınma ve soğumasının da önüne geçer. Şamandıralı sistemlere göre daha avantajlıdır. Basınç arttıkça suyun sıcaklığı da kontrollü bir şekilde artmış olur.