Yeni Delhi’de Hava Kirliliği ile Mücadele İçin Tek-Çift Plaka Uygulaması

hava kirliliği

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kirliliğini azaltmak adına trafikte tek-çift plaka uygulamasına geçildi.

Hindistan’da havadaki tehlikeli parçacıkların seviyeleri güvenlik sınırlarının 10 katını geçmiş durumda. Yürürlüğe giren yeni araç kısıtlama planının Hindistan’ın başkentindeki kirlenmeyi önlemeye yardımcı olması bekleniyor.

Hava Kalitesi Endeksinin Ulaştığı Rakam Sağlığı Tehdit Ediyor

Yeni Delhi’deki toksik duman seviyesi, geçen hafta sonu en yüksek hava kalitesi endeksi olan 568 rakamı ile rekor seviyeye ulaştı. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA)’nin açıkladığı verilere göre yalnızca 50’yi geçen bir hava kalitesi endeksi, insanların sağlığını tehdit eden sınır seviye olarak kabul ediliyor.

Okuyun: En İyi 10 Hava Temizleme Cihazı

Bu toksik partiküllere maruz kalmak sıklıkla solunum, kardiyovasküler gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bunun nedeni bu partiküllerin boyutunun kan dolaşımına geçecek kadar küçük olması ve bu nedenle akciğerlerin derinliklerine kadar nüfuz edebilmelerinden kaynaklanmaktadır.

Hava kirliliği konusunda başta Çin olmak üzere bir çok ülke farklı uygulamaları hayata geçiriyor.

Tıklayın: Londra’da Araçlara ‘Emisyon Ücreti’ Uygulanmaya Başlandı

Okullar Tatil Edildi

Sağlığı tehdit eden bu seviyeler sonrasında yetkililer tarafından Yeni Delhi halkına solunum maskeleri dağıtıldı ve kapalı alanda kalmaları konusunda uyarılar yapıldı. Kentte okullar da bir haftalık bir süreyle tatil edildi. Bununla birlikte hava kalitesinde henüz bir gelişme yaşanmadığından okul tatili süresinin uzatılması da gündemde.

hava kirliliği

Hava kirliliği nedeniyle alınan karara göre, plaka numarası tek sayıyla biten özel araçlar tek sayılı günlerde, çift sayıyla bitenler ise çift sayılı günlerde trafiğe çıkamayacak.

4-15 Kasım tarihleri arasında geçerli olacak yeni uygulama ile birlikte Yeni Delhi’de her gün kayıtlı yaklaşık 1,2 milyon aracın trafiğe çıkmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

Tek çift plaka uygulamasını ihlal eden sürücülere 4000 rupi (yaklaşık 325 TL) ceza kesilecek. Toplu taşıma araçları, ambulanslar, polis arabaları, taksiler ve iki tekerlekli taşıtların yanı sıra, tek başına araba kullanan kadınlar uygulamadan muaf tutulacak. Bununla birlikte plaka uygulaması boyunca ek otobüs ve metro seferleri yapılacak.

hindistan hava kirliliği

Pencap ve Haryana eyaletlerinde yakılan anızlar, Işık Bayramı Diwali Festivali sırasında yoğun olarak patlatılan havai fişekler ve yakılan kutlama ateşleri, Yeni Delhi’deki hava kirliliğinin artmasındaki en büyük etkenler arasında gösteriliyor.

Dünya Sağlık Örgütünün geçen yıl yayımladığı verilere göre Hindistan, gezegenin en kirli 25 kentinin 20’sine ev sahipliği yapıyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.