Yaz dönemiyle birlikte artan sıcaklıklar bozulan dengeyi ve iklim krizini bize hatırlatır oldu.
IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), 5-7 yılda bir Dünya’nın iklim sisteminin geldiği durum ile ilgili değerlendirme raporları hazırlamaktadır. Son rapor, iklim değişikliğinin okyanuslara ve kriyosfere (gezegenin tüm donmuş alanları; buz tabakaları, dağ buzulları, permafrost, buz sahanlığı ve kar örtüsü gibi) etkileri üzerine hazırlanmıştır.
Bu rapora göre, okyanus, buz ve kar örtüsü iklim değişikliğine bağlı olarak değişmektedir. Eğer ciddi önlemler alınarak emisyonlar azaltılmazsa 2100 itibarıyla buzulların %80’inin kaybolabileceği ya da tamamen yok olabileceği ve bunun sonucunda yüzyıl bitmeden dağ buzullarının sağladığı tatlı su seviyesinin önce tavan yapacağı sonra düşmeye başlayacağı rapor edilmiştir. Kar ve buz örtüsünün kaybı sonucunda Dünya’nın sıcağı yansıtma özelliği azalacak ve ısınma daha da artacaktır. Arktik deniz buzu her on yılda %13 küçülüyor ve küresel ısınma 2°C’yi bulursa bazı yaz mevsimlerinin tamamen yok olması beklenmektedir.
Okuyun: Küresel Isınma Dünya’yı ve Bizleri Nasıl Etkileyecek?
Paris İklim Anlaşması 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmiştir. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı uyum kabiliyetinin ve iklim direncinin artırılması; düşük sera gazı emisyonlu kalkınmanın temin edilmesi ve bunlar gerçekleştirilirken, gıda üretiminin zarar görmemesi bir temel hedef olarak belirtilmiştir. Son olarak da, düşük emisyonlu ve iklim dirençli kalkınma yolunda finans akışının istikrarlı hale getirilmesi hedefler arasında yerini almaktadır. Paris iklim anlaşmasına göre, uzun dönemli hedef küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2°C altında tutulması; ilave olarak ise bu artışın 1,5°C’nin altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürülmesi olarak belirlenmiştir.
Küreselde bir derece ısınmanın fraksiyonu, Avrupa’daki gibi aşırı hava sıcaklıklarına sebep olmaktadır.
2022’de Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde 6-18 Kasım’da düzenlenecek olan 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansı #COP27 ‘de ülkelerin, ulusal iklim planlarında olan 1,5°C hedefini tutma sözünü yerine getirmeleri gerekmektedir.
Yukardaki tablolardan da görüldüğü üzere önümüzdeki 2022-50 yıllarda sera gazı emisyonlarında ciddi azaltımlar olmazsa 2100’den sonra bu gezegende nasıl yaşamaya devam edeceğimiz belli değildir.
İnsan ırkı olarak #Yaşayabilmek için önce Dünya’yı yaşatmalıyız.