Türkiye’nin İlk Yüzer Güneş Enerji Santrali Büyükçekmece’de Kuruldu

yuzer gunes enerji santrali

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir kuruluşu olan İstanbul Enerji, İSKİ ile birlikte Türkiye’deki ilk Yüzer Güneş Enerji Santralini (GES) Büyükçekmece gölü üzerinde devreye aldı.

İstanbul Enerji’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Yüzer Güneş Enerji Santrali’nin amacı, büyüyen şehirdeki artan enerji ihtiyacını karşılamak için geniş yüzey alanına sahip olan su havzalarının ve barajların şehrin elektrik üretimine katkıda bulunmasını sağlamak ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin payını artırmak.

İstanbul’a temiz su sağlayan kaynaklardan biri olan Büyükçekmece Gölü üzerine kurulan santralin yapımında 960 adet 260W gücünde polikristal fotoyoltaik panel kullanıldı. Santralin ömrünü uzatmak amacıyla korozyona karşı dayanıklı ürünler kullanıldı.

buyukcekmece yuzer gunes enerji santrali

Yüzer Güneş Enerji Santralinde kullanılan iki yüzdürücü sistem, kapladığı su yüzeyini yüzde 70 oranında havadan izole ediyor. Bu sayede buharlaşma ile oluşan su kaybı da azalmış olacak. 12 ay boyunca sürecek olan AR-GE çalışmaları kapsamında yüzdürücü sistemlerin enerji üretimi, su kalitesi, ekosistem üzerine etkileri (su canlıları, yosun oluşumu vb.) izlenecek. Yüzer Güneş Enerji Santrali sayesinde her sene 180 ton CO2 salımı engellenmiş olacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Gölü’nde başlattığı bu projenin ardından Terkos ve Ömerli barajlarında da yüzer GES’ler kurmayı planlıyor.

İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı “Tükettiğimiz enerjinin yüzde 55’ini üretmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Hayri Baraçlı ayrıca, amaçlarının enerji çeşitliliğini artırmak ve bu sayede enerjide dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu belirterek, “Hedefimiz, belediye olarak kendi enerjimizi üretebilmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretiminde sürdürülebilirliği artırmak.” dedi.

Türkiye’nin enerjide her geçen gün artan dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın vizyon projeler ortaya koyduğunu belirten Baraçlı, “İBB olarak bu vizyona katkıda bulunmak amacıyla bu projeyi gerçekleştirdik. 2023 yılında belediye olarak tükettiğimiz enerjinin yüzde 55’ini kendimiz üretmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.

Düşüncelerinizi Paylaşın