Topraksız tarım, bir diğer adıyla hidroponik tarım olan bitki yetiştirme yöntemini duydunuz, ancak nasıl yapıldığı hakkında ve nereden başlayacağınız konusunda hiçbir fikriniz yoksa bu makaleyi sizin için hazırladık.
Bu makalenin detaylarına girmeden önce; Topraksız tarım nedir, avantajları nelerdir? konusuna da aşağıda yer alan linkten kısaca göz atabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Hidroponik – Topraksız Tarım Nedir? Avantajları Nelerdir?
Bu makale sizi topraksız tarım hakkında hiçbir şey bilmiyorken kendi ev yapımı topraksız tarım sisteminizi kuracak ve kendi yiyeceğinizi yetiştirecek seviyeye getirmek üzere hazırlandı.
Ancak tüm bunlara geçmeden önce, topraksız tarımın nasıl yapılır tam olarak anlamamız gerekiyor. Bu temel bilgi olmadan, hidroponik sistemlerimizin nasıl çalıştığına dair asla derin bir anlayış geliştiremeyiz.
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
“Hidroponik” kelimesini bölerseniz “su” ve “çalışma” anlamına gelen “hidro” ve “ponos” kelimelerini elde edersiniz. Hidroponikte, su ve bir besin çözeltisi bitkinin büyümesi için tüm işi yapar, toprak yoktur! Yukarıda yer alan resim, en temel hidroponik sistem türlerinden biri olan pasif sulama düzeneğinin bir örneğidir.
Mutlaka Okuyun: Topraksız Tarımda Kullanılan Ortamlar
Bu düzende, bitkiler bir yetiştirme ortamı ile yerinde tutulur (görselde perlit kullanılmaktadır). 2 litrelik soda şişesi, perliti ve alt bölmedeki suyu tutmak için rezervuar olarak kullanılır. Bu düzene biraz ışık eklediğinizde artık çalışan bir topraksız tarım sisteminiz var demektir!
Elbette bu çok basit bir kurulum. Bu sistem bitkileri canlı tutacak olsa da, muhtemelen bu sistemde gelişmeyecekler.
Nedenini öğrenmek için okumaya devam edin.
Bitkiler Neden Oluşur?
Bitkilerimizi nasıl besleyeceğimizi ve onlara nasıl bakacağımızı anlamak istiyorsak, nelerden oluştuğunu bilmeliyiz. Tüm canlılar organik maddelerden oluşmaktadır.
Organik madde aşağıdaki unsurlardan oluşmalıdır:
Azot (Nitrojen)
Oksijen
Hidrojen
Karbon.
Bu dört element, bir bitkinin ağırlığının % 90’ından fazlasını oluşturur ve bir bitkinin tüm farklı sistemlerinin işleyişinde farklı rollere hizmet eder.
Bitkilerin Büyümesi İçin Neye İhtiyaç Var?
Artık bitkilerin hangi maddelerden oluştuğunu bildiğimize göre, gelişmek için çevreden nelere ihtiyaç duyduklarını bilmemiz gerekiyor.
Bitki büyümesinin beş anahtarı ışık, karbondioksit, oksijen, su ve besinlerdir.
Işık
Bitkilerin fotosentez işlemini gerçekleştirebilmesi için ışığa ihtiyacı vardır. Basitçe açıklamak gerekirse, fotosentez, bir bitkinin yaşam süreçleri için enerji sağlayan bir şeker olan glikozu oluşturur.
Karbondioksit
Karbondioksit bitkiler tarafından nefes almak için kullanılır. Karbondioksit alırlar ve bir sonraki bileşiğimiz olan oksijeni bırakırlar.
Oksijen
Bitkiler, solunum sürecinin bir parçası olarak oksijene ihtiyaç duyar. Fotosentez sırasında oksijeni atık ürün olarak atmosfere bırakırlar. Neyse ki onlar için atık ürünü olan oksijen, biz insanların nefes alması ve hayatta kalması için gereken bir element!
Su
Bir bitkideki birçok farklı biyokimyasal reaksiyon için su gereklidir, bununla birlikte farklı reaksiyonlar için bir çözücüdür. Aynı zamanda bir bitkinin sert kalmasına da yardımcı olur, su olmadan bitkiler solar. Son olarak, besinler için bir taşıma ortamı görevi görür.
Besinler
Bitkilerin besin olarak kullandıkları elementler önemlidir çünkü bunlar bir bitkiyi oluşturan unsurlardır. Tüm biyokimyasal reaksiyonlarda kullanılırlar.
İlginizi Çekebilir: Bitki Besinleri Hakkındaki Her Şey
Makro Besinler
En temel elementler Azot, Fosfor ve Potasyumdur. Makro besinler olarak bilinirler çünkü en büyük miktarlarda emilirler ve bir bitkinin hayatta kalması için en önemlileridir.
Mikro Besinler
Makro besin maddelerine ek olarak, bitkiler daha küçük miktarlarda başka elementlere ihtiyaç duyarlar. Bunlar mikro besinler olarak bilinir;
Bor
Kalsiyum
Bakır
Demir
Magnezyum
Manganez
Molibden
Kükürt
Çinko.
Bu Besinler Hidroponik Sisteme Nasıl Uygulanır?
Bitkilerin büyümesi için gerekenleri sıraladık. Peki ya hidroponik bir sistemi çalıştıran nedir?
Topraksız tarım sisteminde toprağı ortadan kaldırıyoruz. Bu, bir bitki için tek besin kaynağını ortadan kaldırdığımız anlamına gelir. Buna karşı koymak için bitkiyi doğru beslenmeyle desteklemeliyiz.
Toprağı ortadan kaldırarak birkaç şey yapıyoruz:
Besin maddelerinin çıkarılması (daha sonra geri ekliyoruz)
Ana haşere kaynağını ortadan kaldırmak
Su tutucu bir ortamın çıkarılması
Bunların hepsi kulağa olumsuz şeyler gibi geliyor. Neden bitkilerinizi toprak yerine hidroponik bir sistemde yetiştiresiniz ki? ”
Bu güzel bir soru. Kısaca açıklamak gerekirse:
Topraksız tarım ile büyüyen bitkileriniz üzerinde neredeyse tam kontrol sahibi olursunuz, bu da daha hızlı büyüyen, daha sağlıklı bitkiler anlamına gelir.
Neden Tüm Bunları Bilmeniz Gerekiyor?
Kendi topraksız tarım sistemlerinizi kurduğunuzda, bitkilerinizin yaşaması için yeni bir ortam yaratmış oluyorsunuz. Bir bitkinin hayatta kalmak için neye ihtiyacı olduğunu anlamadan, güçlü ve sağlıklı bitkiler yetiştirmeniz zor olacaktır. Ayrıca, ev yapımı hidroponik sisteminizde ortaya çıkan sorunları gidermekte zorlanacaksınız.
Sisteminize giren tüm farklı değişkenleri bilmek önemlidir. Bu şekilde, onları nasıl optimize edeceğinizi öğrenebilir ve her şeyin uyum içinde çalışmasını sağlayabilirsiniz. İyi tasarlanmış bir sistem kesinlikle denemeye değerdir, her şey otomatik olarak çalışır ve bitkileriniz için bir ütopya yaratır!
Kötü tasarlanmış bir sistem vakit kaybıdır. Yetersiz ışık mı? Yanlış besin karışımı mı? Bunlardan herhangi biri bitkilerinizin zayıf büyümesine neden olabilir ve sizi cansız bir mahsulle baş başa bırakabilir. Yine de endişelenmeyin – bu makale dizisi tüm bu sorunlara ve daha fazlasına cevap verecektir!
Artık temel bilgileri edindiğinize göre, topraksız tarımda kullanılan ortamlar makalemizi okuyabilir, topraksız tarım sistemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Mutlaka Okuyun: Topraksız Tarımda Kullanılan Ortamlar
Otomatik Topraksız Bitki Yetiştirme Sistemleri
Otomatik topraksız bitki yetiştirme sistemleri LED ışıkları sayesinde üretim sürecini hızlandırır ve evde dilediğiniz sebze ve meyveyi kolaylıkla yetiştirme imkanı sunar.
Topraksız tarım setleri sizlere evinizde teknolojik bir tarım yapma olanağı sunmaktadır..
Topraksız Tarım Setleri
Topraksız tarım başlangıç seti ile dilediğiniz her yerde tertemiz , taze ve ilaçsız sebzelerinizi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Evde bitki yetiştirmek için ideal olan bu setler ile marul, taze soğan, roka, maydonoz , reyhan , fesleğen gibi tüm yeşillik grubunu, domates, biber, salatalık, çilek gibi sebze ve meyveleri yetiştirebilirsiniz.
Topraksız tarım setlerinden bazıları ise yine balkonlarınızda veya bahçenizde topraksız tarım sistemini rahat bir şekilde faaliyete geçirmenize yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Evinizin balkonunda soğan, sarımsak, marul, domates, biber, salatalık ve çilek gibi ürünleri evde topraksız tarım seti ile rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Topraksız tarım seti ne işe yarar ?
- Topraksız tarım setleri ile yetiştirmek istediğiniz ürünleri yıl boyu daha hızlı bir şekilde üretirsiniz.
- Topraktan bitkilere geçen hastalıkların önüne geçerek daha sağlıklı bir şekilde gelişim sağlar.
- Topraksız tarım seti ile hem yerden tasarruf edilir hem de zamandan.
- Topraksız tarım hızlı ve sağlıklı üretimi hedef alan bir tarım sistemi olduğu için toprakta aldığınız verimin daha fazlasını daha hızlı bir şekilde almanızı sağlamaktadır.
Topraksız tarım seti içerisinde ne yetiştirebilirsiniz ?
- Topraksız tarımda marul ve çilek en çok tercih edilen ürünlerdir. Sebebi ise daha kolay yetişebilmesidir.
- Fakat bu sistemde marul ve çilek dışında domates, salatalık, biber, soğan, sarımsak, maydanoz gibi sebzeleri yetiştirmeniz mümkündür.
Topraksız tarım seti içerisinde birden fazla ürün yetiştirmek mümkün müdür ?
Topraksız tarım setinde birden fazla ürün yetiştirebilmek mümkündür. Fakat sağlıklı olan her ürünü ayrı bir sistemde yetiştirmektir. Aynı sistem içerisinde birden fazla farklı ürün yetiştirmek istediğinizde verim süresini yavaşlatabilirsiniz. Daha küçük çaplı bir sistem olduğundan farklı bitkilerin yetişmesine elverişlidir, ayrıca bir sorun teşkil etmez.