Tekstil geri dönüşümü son dönemlerin en dikkat çeken başlıklarından biridir. Tekstil, bir ülkeye her açıdan katkı sağlayan geri dönüşüm araçlarındandır. Ülkedeki sanayiye, hatta direkt olmasa bile tarıma ve de endüstriye büyük oranda etkisi vardır. Dünyada birçok şeyden geri dönüşüm yapılır fakat cam, plastik ve kağıt dışında birçoğunun adı bilinmez. Geri dönüşebilen diğer ürünler bu saydıklarımız kadar popüler değildir.
Tekstil geri dönüşümü de diğer maddelerin yeniden kazanımı ile neredeyse aynıdır ve de aynı evrelerden geçer.
Tekstil Nasıl Geri Dönüştürülür?
Öncelikle fabrikalar başta olmak üzere üreticilerden, tüketicilerden elde edilen atıklar kendi içinde kumaş rengi, cinsine göre belli bir sıraya koyulur. Doğru yapılan bir sınıflandırma, geri dönüşümün en önemli noktasıdır.
Herhangi bir yanlışlık yapıldığında, geri dönüşümden elde edilen ürün de farklılık gösterebilir. Belli işlemlerden geçtikten sonra elde edilen yeni madde, kullanım farklılıklarına göre yeni alıcılarına satılır ve ekonomiye tekrar kazandırılır.
Tekstil Atıkları Nelerdir?
Tüketici kullanımından ve de tekstil endüstrisinin üretim süreçlerinden sonra ortaya çıkan maddeler, tekstil atıklarıdır. Bu atıklar 3 ana başlık altında toplanabilir:
- Birincisi suni iplik fabrikalarınının çıkardığı atıklar,
- İkincisi tekstil imalatlarının atıkları,
- Üçüncüsü ise tüketicilerden çıkan tekstil atıklarıdır.
Kumaş Geri Dönüşür Mü?
Diğer geri dönüşüm alanlarının dışında kumaş geri dönüşümü daha risklidir ve daha çok emek gerektirir. Kumaş geri dönüşümünde daha yoğun geçen bir rekabet söz konusudur. Tekstil geri dönüşümünün hala eksikleri vardır ve diğer geri dönüşümler gibi büyük bir profesyonelliye henüz sahip değildir. Büyük firmalar tarafından değil de orta büyüklükteki firmalar tarafından sürdürülmektedir.
Kumaşın hangi renkte olduğu, kumaşta bulunun yabancı madde oranı ve kalitesi bu geri dönüşüm kolunda en önemli etkenlerdendir. Bir atık ne kadar ağır bir zarar aldıysa, geri dönüşümü yapan çalışanlarının o kadar vaktini alır ve özenli bir çalışma gerektirir. Kumaşın hangi renge boyandığı da önemlidir. Bir kumaş ne kadar çok boya aldıysa, o kadar değersizleşir ve geri dönüşüm için zor bir atık haline gelir.
Tekstil atıklarının değerlendirilmesine etki eden birden fazla etken vardır fakat değerlendirilen atıklar sektöre yeniden kazandırılır ve bu da doğrudan ekonomiye destek veren önemli bir kazanç olarak karşımıza çıkar.