Plastik kirliliği gezegenimizi ve geleceğimizi tehdit etmeye devam ederken plastik ambalaj ve ürünler için alternatif çözümler ve teknolojiler geliştirilmeye devam ediyor. Muz Yaprağı Teknolojisi (Banana Leaf Technology) adı verilen bir organizasyon, muz yapraklarını, tek kullanımlık plastiğe biyolojik olarak parçalanabilen bir alternatif olarak sunuyor.
Tıklayın: Plastiğe Alternatif Olarak Gösterilen “Biyoplastik” Gerçekten Göründüğü Kadar Masum mu?
Muz yaprağı Asya kültüründe yemeklerde tek kullanımlık tabaklara alternatif olarak veya sargı malzemesi olarak hali hazırda kullanılıyor. Fakat muz yaprakları yaklaşık 3 gün gibi çok kısa sürelerde biyolojik olarak bozunmaya uğradığından dondurucuda stoklamak sürdürülebilir bir yöntem değil.
Tıklayın: Plastik Kullanımını Azaltacak 10 Müthiş Öneri
Koruma işleminin ardından uygulanan bir diğer yöntem ile yaprakların yük taşıma yetenekleri, aşırı sıcaklıklara dayanıklılığı ve esnekliği artırılıyor. Muz Yaprağı Teknolojisi web sitesinde ayrıca, işlenmiş yaprakların antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliklerle patojene dirençli olduğu belirtiliyor. Teknoloji, muz yapraklarının hücre duvarlarını güçlendirerek patojenik ajanların işlenmiş biyomateryalin hücrelerini parçalamasını önlüyor.
Banana Leaf Technology ürünleri çevresel açıdan birçok avantaj sağlar. Yaban hayatı ve atık depolama alanlarındaki tahrip edici zararları azaltmanın yanı sıra, korunmuş muz yaprağı ürünlerinin kullanılması, plastik ürünlerin yan ürün ve toksinlerin yiyecek ve içeceklere geçme riskini azaltır ve onları daha sağlıklı bir pişirme kabı, yemek takımı ve plastiğe alternatif bir yiyecek deposu haline getirir.
Bunun yanı sıra plastiğe alternatif olarak sunulan kağıt kullanımını da ortadan kaldırması ile ormansızlaşma için de oldukça iyi bir alternatif.
2010 yılında ev yapımı laboratuarında çalışan, 11 yaşında bir çocuk olan Tenith Adithyaa tarafından formüle edilen şu anda patentli Banana Leaf Technology, 9 yıl içerisinde yedi uluslararası ödül aldı. Şirketin misyonu, “ekonomiden ödün vermeden küresel iklim krizini çözmek”.
Adithyaa’nın vizyonu, Muz Yaprak Teknolojisini “coğrafi ve ekonomik sınırları ne olursa olsun, tüm insanlar için erişilebilir yapmak” olarak tanımlanıyor.
Şirketin mevcut iş modeli, Adithyaa’nın vizyonunu paylaşan “dünya çapındaki herhangi bir firmaya teknoloji lisansını satmak” olarak görülüyor.
Web sitesi ayrıca, “herhangi bir ticari veya ticari olmayan şirketin bu teknolojiyi, teknoloji transferi yoluyla satın alabileceğini öngörüyor.
Durum gösteriyor ki, bu teknoloji ve vizyon sayesinde önümüzdeki günlerde plastiğe alternatif bir çok ürün raflarda yerini alacak.