Özellikle şebeke elektriğinin bulunmadığı tarıma elverişli alanlarda motorların çalıştırılması için mazot kullanılmaktadır. Günümüzde mazot maliyetlerinin çok artması ve daha yaşanabilir bir dünya için mazotun kullanıldığı tüm motorların hızla sonlandırılması gerekliliği sebepleriyle tarımda Güneş Enerji sistemi kullanımı ortaya çıkmıştır. Güneş Enerji Sistemi, temiz, çevreyle dost ve ucuzdur. Güneş Enerji Sistemi güneşten aldığı enerjiyi, elektrik enerjisine çevirirken sistemde kullanılan sürücü sayesinde pompayı çalıştırır ve tarla sulanabilir hale gelir.
Tarımsal sulamada güneş enerji sistemi için yapı ruhsatı var mıdır ?
Tarımsal üretimde suyun olduğu ama elektriğin olmadığı bölgelerde güneş enerji sistemleri elektrik üretimi ve çevre ile uyumlu, sürdürülebilir enerji kullanımı açısından iyi bir alternatiftir. Böylece üretilen elektrik enerjisi doğrudan tarımsal alanda kullanılabilmektedir. Daha evvel Güneş Enerji Sistemi için yapı ruhsatı istenmekteydi. Ancak Resmi Gazete’nin 31901 sayısında yayınlanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” ile Tarımsal sulamada güneş enerjisi için yapı ruhsatı muafiyeti çıkarılmıştır.
“Tarımsal amaçlı sulama sistemlerinin ihtiyacı için alanı 125 metrekareyi geçmeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri, metal konstrüksiyonla yapılması halinde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninden muaf olacaktır.”
Elektrikten bağımsız olarak suyun olduğu bölgelerde tarım alanları açılabilir ve kullanılabilir demektir. Mazotsuz, Güneş Enerji Sistemi kullanımı çiftçi için olduğu kadar çevre içinde çok faydalıdır ve teşvik edilmelidir.
Güneş Enerji Sistemi nedir? Günlük hayatta, evde kullanabilir miyiz?
Güneş enerjisinin temiz, düşük maliyetli, yenilenebilir olması Güneş Enerji Sistemi kullanmak isteyenleri çoğaltmaktadır. 1MW’a kadar lisans almadan Güneş Enerji Sistemi’nin kurulabiliyor olması, elektrik maliyetinden kaçmak isteyen herkesin ilgisini çekmektedir. Doğalgaz fiyatlarının arttığı elektrik faturalarının tavan yaptığı bu günlerde sadece üretim yapanların değil, hepimizin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi ihtiyaç olmuştur. Güneş enerji sistemlerinin 1 MW’a kadar lisanssız alınabiliyor olması, birçok çatıda Güneş Enerji Sistemi’nin görülmesini sağlayacaktır. Evde elektrikli aletlerin ihtiyaçlarının hatta ısınma ihtiyacının Güneş Enerji Sistemi ile karşılanması mümkündür. Güneş enerjisinin temiz enerji, çevreyle dost olması, düşük maliyetli ve sürekliliği olması sebepleriyle günlük kullanımda teşviki artırılmalıdır.
Güneş Enerji Sistemi maliyetleri nedir?
Başlangıçta Güneş Enerji Sistemi kurulumu pahalı bir yatırım olarak görülebilir. 1MW’lık araziye kurulan Güneş Enerji Sistemi maliyeti 2021 fiyatlarına göre 800.000-900.000 USD’ye kadar düşmüş durumdadır. Fakat benim arazim var; 1MW’lık bir Güneş Enerji Sistemi kurmak istiyorum; dediğinizde bu hemen kurulamamaktadır, çünkü arsanın bulunduğu yere bağlı bir Enerji Nakil Hattı (ENH) olması gerekir ve bu Enerji Nakil Hattı (ENH) bağlanacağı TEİAŞ trafosunda kapasite olması gerekmektedir.
Ancak fabrika, işletme, tarımsal faaliyet ve konutlar üzerine Güneş Enerji Sistemi kurulması mümkündür. Bunun için eğer kurulan Güneş Enerjisi Sistemi 10KW ve altı bir sistem ise; prosedürleri daha kısa ve göreceli olarak kolaydır; eğer 10KW üstü bir sistem ise 3 aylık bir süreçten geçip çağrı mektubu alınması gerekmektedir.
Güneş Enerji Sistemi için ekonomik ömür 25-30 yıl olarak kabul edilmektedir. Sistemin kendini amorti etmesi konutlarda ortalama olarak 7,5, işletmelerde 5-6 yıl arasıdır. Ayrıca 30 yıl boyunca elektrik faturasının ödenmeyeceği de hesaba katılmalıdır. Güneş enerji sisteminin sağlayacağı bir avantaj olarak üretim fazlası enerji devlete veya özel elektrik kurumlarına satılabilmektedir.
Çevreyle dost enerji kullanmak öncelikli olarak hayatlarımızda yer alsa kim bilir ne çok şey kazanacağız toplumsal olarak ve bireysel olarak..
Kaynak: MyEnerjiSolar