Çevre kirliliği, günümüzde en ciddi sorunlardan biri olarak görülüyor. Sanayileşme ise bunun en büyük sebebi olarak kabul edilmekte. Durumun önüne geçebilmek ve endüstri üretimini doğaya, insana uyumlu hâle getirebilmek için şirketlere bazı standartlar getirildi.
Türkiye’de ve dünyada bu standartları yerine getirerek sürdürülebilirlik raporu yayınlayan şirketler sınıfına giren birçok kuruluş bulunuyor.
Sürdürülebilirlik Raporu Hangi Kuruluşlar Tarafından Verilir?
Sürdürülebilirlik, sanayi, inşaat, mimari, şehir planlaması gibi birçok alanda geçerli olan bir kıstas. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlar, çevre ve insan hakları örgütleri tarafından hazırlanan kıstaslar Global Reporting’in mevzuatına göre raporlanıyor. Sürdürülebilirlik raporu veren ana kuruluş Global Reporting Initiative olmakla birlikte sürdürülebilirlik raporu yayınlayan şirketler GRI’nin kıstaslarına uydukları takdirde bu raporu edinebiliyorlar.
Sürdürülebilirlik Raporu Hangi Kuruluşlara Verilir?
- Ulaşım ağları işletmecileri (havaalanı, denizyolu, demiryolu)
- Lojistik Firmaları
- Enerji firmaları (elektrik, gaz, su, diğer kaynaklar)
- Restoran ve kafeterya zincirleri
- Gıda firmaları
- Madencilik kuruluşları
- Otomotiv firmaları
- Medya kuruluşları
- Bankalar ve finans şirketleri
- Eğitim Kurumları ve kâr amaçlı ya da gönüllü olarak faaliyet gösteren birçok kuruluş sürdürülebilirlik ilkelerine tabiidir.
Sürdürülebilirlik Raporu Yayınlayan Kurumlardan Örnekler
- Coca Cola: Çevre dostu uygulamalarıyla bilinen Coca Cola, hemen hemen her yıl sürdürülebilirlik raporu alıyor. GRI standartlarına uygun bir biçimde hizmet veren Coca Cola Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye ve Ürdün bölgesini kapsayan operasyonunda da sürdürülebilirlik raporu yayınlayan şirketler arasında yer alıyor.
- Akbank: Türkiye’nin en köklü bankalarından biri olan Akbank, 2009 yılından beri sürdürülebilirlik raporu alıyor. Firma yaptığı açıklamada etik, çevresel ve sosyal sorunlara önem verildiğini ve bunun temel çalışma prensibi olduğunu belirtmekte. Akbank’ın 2017 yılında da sürdürülebilirlik raporu alması bekleniyor.
- Aksa Akrilik Kimya: Türkiye’nin tek yerel akrilik üreticisi konumunda olan AKSA da sürdürülebilirlik raporu alan şirketler arasında. GRI G3 standartlarına göre verilen sürdürülebilirlik raporuna sahip olan Aksa’nın bu yıl da aynı raporu alması beklenmekte. Şirketin sürdürülebilirlik raporu resmi web sitesinden görülebilir.
- Garanti Bankası: Çevresel faaliyetlere ve sosyal alanda fark yaratmaya özen gösteren Garanti Bankası, 2016 yılında da sürdürülebilirlik raporu almayı başardı. GRI tarafından verilen raporlar birlikte, Dow Jones kuruluşunun raporuna da sahip olan Garanti, aynı zamanda cinsiyet eşitliği konusunda da olumlu bir nota sahip.
- Türkiye İş Bankası: Türkiye’nin en eski özel finans kuruluşu olan Türkiye İş Bankası, sürdürülebilirliği topluma değer katan bir kıstas olarak gördüğünü ifade ediyor ve bu düşünceyi çalışma biçimine başarılı bir şekilde yansıtıyor. Banka, 2016 yılında sürdürülebilirlik raporu almayı başaran firmalardan biri. Kendi bünyesinde bir yayınevi barındıran nadir bankalardan biri olduğu da biliniyor.
- Borusan: Borusan da 2009 yılından beri sürdürülebilirlik raporu alan Türk firmalarından biri. Üstelik bu konuda Türkiye’de önde gelen kuruluşlardan olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim Borusan, 2010 yılında “Sürdürülebilir Kalkınma Dünya İş Konseyi”ne Türkiye’den katılan ikinci ülke oldu. BM ve GRI standartlarında bir çalışma biçimine sahip olan Borusan’ın 2017 yılında da rapor alacağı tahmin edilmekte.
- Eczacıbaşı: Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü ve önemli kuruluşlarından biri olan Eczacıbaşı, aynı zamanda Türkiye’de sürdürülebilirlik raporu alan ilk şirketlerden biri. İlk olarak 2007 yılında bu raporu edinen Eczacıbaşı, GRI standartlarında üretim yaparak olumlu değerlendirme almaya devam ediyor.
Sonuç:
Yukarıdaki firmalar dışında, Türkiye’de sürdürülebilirlik raporu alan birçok şirket var. Bu oranın diğer ülkelere göre düşük olduğunu görmek zor değil. Ancak sürdürülebilirlik ilkeleri yaygınlaştıkça rapor alan firmaların sayısı da artacaktır.