Bilim adamları, endüstriyel atıklarla kirlenen enerjinin yenilenebilir enerjiden enerji depolamak için mükemmel bir yol olduğunu keşfetti. ABD’deki Buffalo Üniversitesi’ndeki kimyacılar, metilen mavisi denilen mavi bir boya olan tekstil endüstrisinden gelen atığın önemli bir bileşeninin, onu bir batarya olarak kullanmak için ideal hale getirebilecek elektriksel özelliklere de sahip olduğunu göstermiştir.
Tekstil endüstrisi içinde özellikle kumaşlar için kullanılan metilen mavisinin %5 ini kumaş emebilmektedir. Geri kalan kısmını ismi doğaya dökülmekte ve çevreye arar vermektedir. Özellikle tekstil endüstrisinin gelişmiş olduğu ülkelerde bu kirlilik başka sorunları da beraberinde getirmektedir.
Metilen Mavisinin Etkileri Nelerdir?
Metilen mavisinin insanların üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Kan hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu ve siyanür zehirlenmesine karşı panzehir olarak kullanılmaktadır. Ancak insan vücuduna bir bu kadar da zarar veren yan etkileri bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, ruhsal bozukluklar, mide bulantısı ve karın ağrısı bu şikayetlerin başında gelmektedir.
Ancak, yapılan bu araştırmada bu maddenin moleküler yapısını kullanarak elektrik enerjisinin depolanabileceği keşfedildi. Bu süreç içinde ise mavi renkten renksiz hale geldiği görülmüştür. Kimyagerin oksidasyon olarak adlandırdığı bu işlemin insan yararına kullanabilecek olması ekolojik koruma için önemli bir adım olarak nitelendirildi.
Bilim adamları güneş enerjisinden elde edilen enerjinin gündüz bu sularda depolanarak gece olduğunda kullanılabileceğini düşünüyorlar. Boyanın hacmi ve boyutu genişletilerek daha fazla enerji depolanabileceği düşünülmektedir. Enerji kaybının önüne geçen bu yöntem ile çevre kirliliğinin önüne geçilmesi beklenmektedir..
Bu çalışmayı yapan bilimadamlarının bilimadamlarının testlerinde 50 gün boyunca bu işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri açıklanmıştır.
Enerji Depolama
Aküler, kimyasal depolama tankları ile bu büyüklüğe dayanan enerji depolama ünitelerinde kullanılabilmektedir. Ayrıca bu sayede gerçekleşen depolama işlemi ile lityum iyon pillere nazaran daha geniş çaplı ve kullanılabilir bir sistem oluşturumaktadır.
Bilimadamları araştırmayı gerçekten metilen mavisi ile kirlenen sularda gerçekleştirmeyi düşünmektedir. Bu çalışmaların başarıya ulaşması halinde dünyadaki enerji kaybı azalacak depolanan enerji miktarı artırılabilecektir. Bu sayede daha az kirlenmiş bir çevre ile hem toplumsal hem de çevresel olumsuz etkiler azaltılacktır.
Düşüncelerinizi Paylaşın