Marmara’yı Etkisi Altına Alan Müsilaj (Deniz Salyası)

müsilaj nedir

Müsilaj Nedir?

Müsilaj, çeşitli mikroorganizmaların özellikle protistlerin ve birçok bitkinin çoğalması sonucunda denizde görüntü kirliliğinin yanı sıra, insan sağlığını da olumsuz etkileyen kalın bir tabaka halindeki yapışkan ve sümüksü maddelerdir.

Müsilaj Neden Olur?

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, 2021 yılında görülmesi ve hala devam etmesi üzerine birçok deniz canlısının da hayatını tehlikeye atmaktadır. Bu can sıkıcı durumun ana sebepleri ve etkileyen faktörler arasında birçok sebep sayılabilir. Müsilaja sebep olan etmenler arasında ilk olarak insan gelmektedir. Denizlerimizin fütursuzca kullanımı, birçok atıkların denize atılması, küresel iklim krizleri vb. etmenler…

Birçok insani tüketim ve üretim sonucunda doğan atık maddelerimiz doğrudan veya dolaylı olarak denizlere karışmaktadır. Bunların birer sonucu olarak, deniz kirliliği, deniz ekosisteminin bozulması ve çeşitli ekonomik sorunların oluşmasının maalesef ki önüne geçilememektedir. Diğer bir sebep olarak iklim değişiklikleridir. Bu iklim değişiklikleri küresel ısınma ve küresel soğumadır.

İklim değişiklikleri çevreyi düşünmeden doğaya salınan gazlardan meydana gelebilmektedir. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak Marmara’da müsilajın gerçekleşmesi görülmektedir. Denizin içinde yaşayan canlıların hayatlarını tehlikeye atan bu durum balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz etkiler. Bu durumda ülkemizde yaygın olan balıkçılık faaliyetlerinin azalması ülke ekonomisini derinden sarsmaktadır.

Müsilajın Zararları

Deniz salyası, dönem dönem bazı zamanlarla durgun denizlerde de görülmektedir. Ülkemizde bulunan denizlere bakılacak olursa Marmara Denizi durgun deniz olarak adlandırılabilir. Deniz salyası geçmişten günümüze farklı zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Ancak deniz salyası belirli düzeylerde ölçeklendirilmektedir. Deniz yüzeyinden denizin dibine doğru kaç metre kalınlığında olduğunun belirlenmesi ölçeklendirme anlamında bize belirli sonuçlar vermektedir.

Geçmiş zamanda meydana gelen bu durum insani bir güce ihtiyaç kalmadan mevsim değişimleriyle, kış mevsiminin gelmesiyle ve denizdeki durgunluğun azalmasıyla kendiliğinden kaybolmuş ve ciddi tehlikelere sebebiyet vermemiştir. Fakat şu an içinde bulunduğumuz durum müsilajın çok fazla önem arz ettiğini göstermektedir. Bu durumun artık mevsimsel kaynaklı durgun sular sebebiyle olmadığını, insan faktörleriyle meydana geldiğini gözler önüne sermektedir. Olağandan fazla bir şekilde sağlığımızı, canlılarımızı etkilemektedir.

Müsilaj Çözümü

Deniz salyasını gidermek için deniz yüzeyindeki gerekli yüzeysel temizlemelerin yapılması ve denize, çeşitli atıklarını deşarj eden işletmelerin kontrol altına alınması gerekmektedir. Bunun akabinde gerçekleşecek olan mevsim geçişleriyle de yani durgun suyun yerini daha hareketli sirkülasyonun daha fazla olduğu bir su yer alırsa müsilajın önüne geçilmesi sağlanılabilir.

Sonuç olarak bir doğa olayı olan deniz salyasını önlemek için, deniz salyasından oluşabilecek olumsuz sonuçların önlenebilmesi için öncelikle tüm insanların sağlığı adına, gelecek nesillere temiz yaşanılabilir bir doğa bırakmak adına ve insanlar dışındaki canlıların sağlıklarını göz önünde bulundurarak herkes bir adım atmalıdır ve üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmek zorundadır.

Yazar Hakkında

Aysel Akbayrak

Taze bir Çevre Mühendisiyim. Akdeniz Üniversitesi mezunuyum. Yazmayı ve okumayı kendime ilke haline getirmiş biriyim. Sosyal anlamda kendimi yeterli bulup insanlarla fikir alışverişinde bulunmayı severim.

Yeni bilgiler öğrenmeyi seven, verilen işi mükemmel şekilde yapmaya çalışan biri olarak kendimi tanımlayabilirim. Teknoloji ve bilime inanan ve ilgili biriyim.

LinkedIn'de Ziyaret Et