Lise Öğrencilerinden Doğada Çözünerek Tohum Saçan Şişe Projesi

yeşeren şişe
Yazan Ekolojist

Küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi konularda duyarlı aynı zamanda bu konuyla ilgili “ben ne yapabilirim?” sorusu ile yola çıkan liseli gençler doğada çözünen ve yeşeren içecek şişesi geliştirdi.

Pek çok ülkede bir çok girişim artık çevre ve doğa kirliliği ile ilgili kaygılarını yeni ürün veya girişimlerle dünya ile buluşturuyor. Bu defa Türkiye’den, özellikle de gençlerimizden gelen bu yeni girişim oldukça gurur verici.

İzmir’de Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi’nde eğitim gören 7 öğrenci, geliştirdikleri “Yeşeren Şişe” projesiyle katıldıkları ’GençBizz Lise Girişimcilik Programı’nda 250 şirket arasından birinci olarak Türkiye’yi Avrupa’da temsil etme hakkı kazandı. Öğrenciler, projeleri sayesinde birçok firma ve ülkenin dikkatini çekerken, Avrupa’daki yarışma öncesinde destek bekliyor.

lorax

Lorax markası ile yola çıkan ürünün gövdesinin %70’i kağıttan oluşuyor, kapağı ise bilinen plastikten farklı olarak şeker kamışından üretilmiş. Bu özellikleri ile Lorax %100 dönüştürülebilir ve toprakla temasının ardından 3 ay içerisinde çözünme özelliğine sahip.

Ambalajın içinde bulunan tohumlar sayesinde çözünen ürün doğaya bitki tohumları bırakıyor.

Ambalajda kullanılan tüm ürünler doğa dostu ve çevreye zarar vermiyor.

Plastik şişeler ısıya maruz bırakıldığında genellikle tabanı yosunlaşmaktadır. Bu durumda oluşan yosunlaşma şişedeki içeceğe karışıp özellikle yaz aylarında insan sağlığına zarar verebilmektedir.

Lorax özel ambalaj yapısı sayesinde hem içeceği daha uzun süre bozulmadan saklayabiliyor hem de rakiplerinin insan sağlığına verdiği zararları ortadan kaldırıyor.

Öğrencilerin “Yeşeren Şişe” projesine fikir veren, en büyük ilham kaynağı Dr. Seuss’un bir çocuk kitabından uyarlanan 2012 yapımı The Lorax adlı animasyon film olmuş. Bu film plastiklerin doğayı ele geçirdiği bir şehirde geçiyor. Dışarıda herhangi iyi bir şeyin olmadığı, toprağın ve ağaçların pis ve kokuşmuş varlıklar olduğuna inandırılmış insanlarla dolu bir şehir…

Bu filmle birlikte aslında plastiğin yaşamımıza ve yaşadığımız çevreye ne kadar zarar verdiğini bir kez daha gören öğrenciler, projelerine ilk adımı bu filmden aldığı ilhamla atmış.

biyobozunur ürün

Lise öğrencileri: Göktuğ Erçek, Siğnem Uçar, Alperen Enes Bulut, Beste Güllü, Adasu Güllü, Rümeysa Gökdemir ve Samet Ateş, ilk olarak 2019 yılında proje geliştirmeye başlasalar da pandemi şartları nedeniyle durağan bir döneme girmiş ardından 2021 yılında hem proje geliştirip hem de ilgili firmalarla yaptıkları görüşmeler ve aldıkları desteklerle beraber hedefledikleri başarıya ulaştılar.

Yeşeren Şişe projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin genç girişimcilik yarışmasında 15 bin TL’lik ödül alarak ikinci oldu. Socar yarışmasında ikincilik aldı. TÜBİTAK Big Bang Van’dan davet aldı. Gençlerin kurduğu Lorax şirketi Junior Achievement Türkiye’de Yılın Şirketi seçildi. Genç Başarı Eğitim Vakfı en iyi iş yönetimi ödülünü verdi. Ege Üniversitesi tarafından da Girişimcilik Haftası’nda en iyi girişimcilik ödülünü aldı. 

Gençlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını dileyerek daha fazla gence ilham olmasını umuyoruz.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi