LEED Sertifikası Nasıl Alınır?

Yazan Ekolojist

LEED hizmeti ülkemizde büyük bir gelişme göstermektedir. Öncelikle çevresel sorunların önüne geçmesi adına önemi büyüktür. Bu sayede pek çok danışmanlık firması kurulmuş ve bu görevi ustalıkla yerine getirmektedirler.
Ev alım ve satım işlemlerinde son dönemlerde  LEED Sertifikası bir kriter olarak sunulmaktadır.Yeşil bina özellikleri ile Belgrad Villa projesi LEED Sertifikası almak için adaydır.

Çocuklar için bulundurduğu yüzme havuzları, güvenlik birimleri, kapalı otoparkları, güneşlenmek için yapılan teraslar, ısı pay ölçerleri ve merkezi ısıtma sistemleri  gibi özellikleri bulunan Belgrad Villa projesi bulunduğu merkezi konum ile tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Pek çok marka bununla beraber yeşil bina yapıları sunmak amacıyla LEED Sertifikasını süreçlerine eklemektedirler.

 LEED Sertifikası Almak İsteyen Yapılar Nelere Dikkat Etmeli?

Kriterler sonucu ile LEED Sertifikası puanlamaları bulunmaktadır. Bu puanlamalar sayesinde sertifikalar verilmektedir. Gümüş, altın ve platin gibi katogori haline getirilerek LEED danışmanlığı aracılığı haline getirilmiştir. Süreçler yeni binalar için  32 kredi verilerek başlatılmıştır. Zorunluluğu bulanan kriterleri yerine getirmesi durumunda 32 puanı geçen binalar sertifika almaya hak kazanırlar.
Yeşil binalarda 40-49 arası puanlar zorunlu koşulları sağlaması durumunda LEED Sertifikası almaktadırlar. Gümüş LEED Sertifikası ise 50-59 puanı kapsar. Altın LEED Sertifikası için ise 60-79 puan gerekmektedir. 80+ puan ile binalar platin LEED Sertifikasını alırlar.

LEED Sertifikası Almak İçin Kriterler

İlk olarak yeşil binalarda sürdürülebilir araziler olması gerekmektedir. Kurum ve kişinin inşaat sırasında gerçekleşen kirlilik ve toprak erezyonun çevreye etkilerinin bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca arazi lokasyonunun sosyal yaşam alanlarına yakınlığı ve hasat alınan topraklarda yapılmaması gerekir. Bir diğer kriter ise su kullanımlarının en verimli biçimde olmasıdır.  Toprağa düşen su miktarlarını azaltmak ve geri dönüşümlere girmesini sağlamak yeşil bina kriterleri içerisinde oldukça önemlidir.  İklim ve coğrafya koşulları ile su binalar peyzaj edilmeli, yüzey ve şebeke sularının elden geldiğinde kullanmayarak binanın az su tüketen ve temiz suları harcamayan yapılarda olması beklenmektedir.

Yeşil binaların faydalarını saymak gerekirse en önemlisi olarak binaların değerlerinin artması söylenebilir. Ayrıca yaşam alanlarına değer de katmaktadır. Temiz  teknolojilerinin gelişmesine de olanak sağlar. Atık malzemeler değerlendirilerek sunulur.

 

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın