Kağıt Üzerine Basılan Yazıların Silinmesi için Yeni Yöntem Geliştirildi

kağıt geri dönüşümü

Basılı kağıtlar kullanılmadığı takdirde her ne kadar geri dönüşüme sevk ediliyor olsa da, geri dönüşüm sürecinin genellikle çok fazla enerji ve su sarfiyatına aynı zamanda karbon salımına sebep olması nedeni ile alternatif çözümlere oldukça açık olduğu söylenebilir.

Konu atıkları azaltmak, öncesinde oluşumunu önlemek ve sıfır atık felsefesine uygun bir biçimde yaşamak olduğunda atık oluşumunun önlenmesi adına kağıdın yeniden kullanılabilmesi oldukça önemli.

Tıklayın:Geri Dönüşüm Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Bu noktadan yola çıkan ABD’deki Rutgers Üniversitesinden ve Oregon Eyalet Üniversitesinden araştırmacılar, üzerine baskı yapılan kâğıtların tekrar kullanılmasına olanak sağlamak için kâğıt üzerindeki baskının çıkarılmasını sağlayan bir yöntem geliştirdi.

Daha önce yazıcı tonerini standart kopya kağıdından çıkarmak için lazerlerin kullanıldığı sistemler tanıtılmıştı. Ancak bu sistemlerin, paketleme, reklam ve daha bir çok alanda kullanılan kuşe kağıdın üzerinde bulunan polimer kaplamalara hasar verdiği gözlemlendi.

Bu nedenle de lazer sistemleri, kağıdın yeniden kullanımı için etkin bir yöntem değildi.

kağıt yeniden kullanım

Rutgers Üniversitesi ve Oregon Eyalet Üniversitesi’nden bilim adamları bu sorunu çözmek üzere lazerleri xenon lambalar ile değiştirdi. Geliştirilen yöntemde mürekkebin kâğıttan çıkarılması için ilk olarak üzerinde baskı bulunan kâğıt görünür bölge dalga boyunda ışık yayan xenon lambaya maruz bırakılıyor.

Işık mürekkep tarafından soğuruluyor ve kağıdın kaplamasını olumsuz yönde etkilemeden mürekkebin kâğıdın yüzeyine tutunmasını sağlayan kimyasal bağları zayıflatıyor ve bu bağların kopmasını sağlıyor. Ardından kâğıt, etil alkol damlatılmış bir malzemeyle silinerek mürekkep kâğıdın yüzeyinden uzaklaştırılıyor.

Bu sayede kağıt yıpranmadan veya kağıdın renginde herhangi bir değişiklik olmadan mürekkep kağıttan silinebiliyor.

kağıt geri kazanım

Geliştirilen yöntem, işlenmemiş kırmızı, yeşil veya mavi toneri tamamen ortadan kaldırmıyor çünkü diğer hiç bir renk xenon lamba tarafından siyah renk gibi tam olarak absorbe edilmiyor. Ancak, ilk önce siyah tonerle yazdırıldığında diğer renklerin de çıkarılması mümkün kılınabiliyor.

Sonuçları Journal of Cleaner Production dergisinde yayımlanan yöntem, aynı kağıdın en az beş kez basılmasını ve ardından yeniden yazdırılmasını mümkün kılıyor. Bu sayı, kağıdın geleneksel geri dönüşümle tekrar kullanılabileceği sayıya eş değer.

Kaynakları tüketime gitmeden önce yeniden kullanmayı hedef alan yöntem, döngüsel ekonomiye de fayda sağlayacak nitelikte.

Bu yeni yöntem sayesinde, kullanılan kağıt atık olmaktan çıkıyor ve sıfır atık felsefesine uygun bir biçimde yeniden kullanımı mümkün kılınıyor. Aynı zamanda geleneksel geri dönüşümle ilgili adımları ortadan kaldırılarak, enerji maliyetleri, kirlilik ve sera gazı emisyonları azaltılabilir.

Yöntemin geliştirilerek, teknolojinin ticari olarak temin edilebilen ev ve ofis yazıcılarına dahil edilebileceği umuluyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.