İrlanda Cumhuriyeti, tüm partilerin de destek verdiği bir kararla, yakıt şirketlerindeki tüm yatırımını geri çeken tarihteki ilk ülke oldu.
5 YILLIK BİR SÜRE ÖNGÖRÜLÜYOR
İrlanda Cumhuriyeti’nin 8 milyar Euro değerindeki toplam yatırım fonunun 318 milyon Euro tutarındaki bölümü, petrol, doğal gaz, kömür ve turba kömürü (turf) yatırımlarından oluşuyor. Ülkenin bu kaynaklarla ilgili yatırımları yaklaşık 150 kadar şirkete yapılmış durumda. İrlanda Meclisinin aldığı bu yatırımların geri çekilmesine dair kararın senatodan hızlı bir şekilde geçerek yasalaşacağı ve tüm yatırımların da yaklaşık 5 yıllık bir süre içerisinde geri çekilmesi bekleniyor
DİVESTMENT (YATIRIMINI GERİ ÇEK) HAREKETİ
Özellikle son yıllara ilgi gören ve giderek güçlenen yatırımını geri çek hareketi (divestment) ile hükümetler ve eğitim kurumları başta olmak üzere, kurumların fosil yakıt sektöründeki yatırımlarını geri çekmeleri ve bu yatırımları başka sektörlere yönlendirmeleri görüşü savunuluyor.
Yüzlerce kurumun fosil yakıt şirketlerinde bulunan yaklaşık 6 trilyon dolarlık yatırımını, divestment hareketinin etkisi neticesinde geri çektiği biliniyor. Fosil yakıt sektöründen geri çekilen en büyük yatırımın ise Norveç’in 1 trilyon dolar değerindeki yatırım fonu olduğu biliniyor. Norveç, bu hareketin etkisi ile kömür şirketlerindeki mevcut yatırımlarını geri çekmeye başladı ve şimdi ise petrol ve doğalgaz şirketlerindeki yatırımlarının satılması için gerekli çalışmaları yürütüyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KÜRESEL ISINMA
Fosil yakıt sektörüne yapılmış olan yatırımların geri çekilmesini destekleyenler, fosil yakıt kullanılmasına bağlı olarak meydana gelen iklim değişikliği ile küresel ısınma sorunlarının yok edici etkilerinin ortadan kaldırılmasının sağlanması için bunun gerekli olduğunu söylüyorlar.
Fosil yakıtların şu andaki kullanım miktarının dahi iklim değişikliği etkisinin yaratılması için yeterli olduğunu savunan bu görüşe göre fosil yakıtların daha fazla miktarda üretilmesi ve kullanılması hem etik olarak yanlış kabul ediliyor hem de ekonomik olarak riskli olarak değerlendiriliyor.
Bu sebeple de ülkelerin, eğitim kurumlarının ve diğer kurumların fosil yakıt şirketlerinde bulunan yatırımlarını geri çekerek bu şirketlerde bulunan paylarını satmalarını ve bu şekilde fosil yakıt şirketlerinin ekonomik kaynaklarının zayıflatılmasını istiyorlar.
İKLİM ANLAŞMASI İÇİN ŞART
Yatırımların geri çekilmesi için yasa teklifini hazırlayan Gerry Liston ise yaptığı açıklamada; hükümetlerin Paris İklim Anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeleri için fosil yakıt şirketlerindeki yatırımlarını çekmeleri gerektiğini belirtti.
Düşüncelerinizi Paylaşın