Son zamanlarda iklim değişikliğine karşı mücadele artarken, büyük şirketler de dahil olmak üzere konuya dair yatırımlar artıyor. Küresel ısınmaya bağlı olan iklim değişikliği konusunda bilinç artarken, her zaman yeterli olduğu söylenemiyor.
Uzun zamandır etkileri devam eden küresel ısınma ne kadar çabalansa da durdurulabilecek bir olay değil. Etkilerini azaltmak için çabalar artıyor. Fakat ne yazık ki iklim değişikliği dünyadaki birçok canlının yaşamına son vermeye, ekosistemi değiştirmeye devam ediyor. Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için yapılan çalışmalar artarken, bir haber de Doğu Antartika’dan geldi.
Araştırmalar Kaygı Verici
Son zamanlarda küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları arttı. Bu çalışmalar doğrultusunda yatırımlar artıyor. Dünyadaki ayak izimizin azaltılması için çeşitli kampanyalar düzenleniyor. Buna rağmen, çalışmaların büyük bir bölümü etkilerin uzun zamana yayıldığını gösteriyor. En son Avustralya’daki Wollongong Üniversitesi’nde çalışan Prof. Sharon Robinson’un yürüttüğü projenin sonuçları kaygı verici.
Robinson ve ekibinin 10 yıldır bölgede devam ettiği çalışmanın analizleri ve “Nature Climate Change” dergisinde yayınladı. Araştırma Doğu Antartika’nın bitki örtüsünün küresel ısınmaya teslim edildiğini gözler önüne serdi. Bölgede bulunan geniş yosun yataklarının bazı bölümlerinin ölmeye başladığı saptandı.
Robinson araştırma ekibinin çalışmalarına Doğu Antartika’nın küresel ısınma yüzünden etkilenmediğini gösterme hipotezi altında başladıklarını; araştırmanın ilk aşamasında bunu doğrulayan bulgulara rastladıklarını; fakat bölgedeki değişimi gördüklerinde çok şaşırdıklarını belirtti. Robinson yaptığı açıklamada “Çalışma sonucunda yemyeşil yosunların bir kısmının kırmızıya bir kısmının da griye döndüğünü gördük. Gri renk, yosunların ölmeye başladığının göstergesi.” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki Tek Bitki Örtüsü Yok Oluyor
Doğu Antartika’da bulunan yeşil yosunlar, kendilerini iklim değişikliği nedeniyle yaşanmaya başlayan kuraklığa karşı savunmak amacıyla kırmızı pigmentler üretmeye başlıyor. Yosunların bir kısmı bu pigmentler sayesinde hayatta kalırken, bir kısmı ise gri renge dönüşüyor. Grileşen yosunlar yavaş yavaş ölüyor. Robinson, yosunların Doğu Antartika bölgesinde yaşayan tek bitki örtüsü olduğunu hatırlatarak bu değişimin devam etmesi halinde bölgedeki ekosistemin yok olacağını, yosunların ekosistemi koruduğunu ifade etti.
insan eli o kadar dogaya budahale ediyor ki, 1 milyon yilda bile bu kadar tahribat olusmamistir. üzülüyorum.