Çin, özellikle 2014’ten bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmektedir. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de her yıl yaklaşık 1,6 milyon kişi, hava kirliliği nedeniyle kalp ve akciğer hastalıkları yüzünden maalesef yaşamını yitiriyor.
Çin Dünyanın En Kirli Şehirlerine Sahip
Hızlı kalkınma ve sanayileşmeyle birlikte Çin’deki metropollerin çoğu, dünyanın en kirli şehirleri arasında yerini almıştır. Hava kirliğinin yoğun bir şekilde yaşandığı Çin’de önlem olarak ‘’Dikey Orman’’ gökdelenler yapılması planlanmaktadır.
Okuyun: En İyi 10 Hava Temizleme Cihazı
Çin’de Liangsu Eyaleti’nin Başkenti Nankin Kentinde inşaatına başlanacak olan yeni proje ‘’Dikey Orman’’ gökdelenler, hava kirliliğine önlem olarak tasarlandı. Binalar artık bina olmak zorunda değil, aynı zamanda binada olabilir. ‘’Dikey Orman’’ tasarımının mimarisi Mimar Stefano Boeri’ye aittir.
Asya’da ilk örnek olacak olan Nanjing Green Towers, karbondioksit filtreleyerek ve oksijen yayarak hava kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olmak adına tasarlanmıştır.
Hava Kirliliğine Çözüm Olacak
Bu yeşil binanın, biyoçeşitliliği artırarak kentsel ekosistem oluşturması planlanıyor. Stefano Boeri bu konsepti ilk olarak 2014 yılında inşa etmiştir.
Binanın 4 cephesinde de 23 türden toplam 1100 ağaç ve 6 bin m² alana sahip 2 bin 500 bitki yer alacak.
Her yıl 25 ton karbondioksit emilimini sağlaması planlanan ve yerel biyolojik çeşitliliğini yeniden oluşturulmasına katkıda bulunacak olan Dikey Orman’ın günde yaklaşık 60 kg Oksijen üretmesi planlanmaktadır.
Bina’nın İçerisinde Lüks Yaşam Alanı
Üstü yeşil fener ile taçlandırılmış 200 metre yükseklikteki kulede; Ofisler, müze, yeşil mimarlık okulu ve çatıda kulüp olacak. 108 metre yüksekliğinde ki diğer kulenin de çatısında içinde yüzme havuzu olan Hyatt Oteli olacak. 20 metre yüksekliği olan alt blokta ise marka mağazalar, restoranlar, konferans salonu ve sergi alanları da olmak üzere ticari, eğlence ve eğitim işlevleri içeren yaşam alanları olacak.
Bu yıl içerisinde bitmesi planlanan ‘’Dikey Orman’’ projesi, Stefano Boeri’nin dünyanın her yerinde, özellikle Shijiazhuang, Liuzhou, Guizhou, Shanghai ve Chongqing gibi şehirlerde geliştirileceği Milano ve Lozan’dan sonra kentsel ormancılık ile ilgili bir projenin üçüncü örneğidir. Proje tamamlandığında Çin’in hava kirliliği problemine karşı faydalı bir alternatif olması temenni ediliyor.