Hollandalı bilim adamları, yaprak gibi görünen ve hareket eden bir güneş reaktörü geliştirdiler. Geliştirilen yapay yaprağın, mikrokanallarına kimyasal madde yerleştirilip güneş ışığına maruz bırakılarak, gerçek bir yaprak gibi davranıp güneş reaksiyonlarından ilaç üretmesi sağlandı.
Eindhoven Üniversitesi araştırmacıları, tasarladıkları yapay yapraklar için doğadan ilham alarak yaprakların yaşam prensibini taklit etmiş. Pleksiglastan yapılmış olan yapraklar, içinde bulunan ultra ince kanallar sayesinde güneş ışığını absorbe ederek kimyasal reaksiyonlar gerçekleştiren mini bir reaktör görevi görüyor.
Timothy Noël liderliğindeki ekibin şu anda sunduğu yaprak reaktör, 2016 yılında ekibin sunmuş olduğu yapay yaprak mini reaktörün geliştirilmiş bir versiyonu. Prototip, doğayı kullanarak bilim insanlarının yıllardır hayalini kurduğu kimyasal ürünler üretmek için güneş enerjisinin kullanılmasının önündeki engelin aşılmasını sağladı. Sorun, mevcut güneş ışığının reaksiyonları başlatmak için çok az enerji üretmesiydi.
Araştırmacılar, doğadaki yapraklardan ilham alarak geliştirdikleri Lüminesans Güneş Konsantratörleri (LSC’ler) olarak adlandırılan silikon kauçuk malzemeden üretilen çok ince damarlı kanallar tasarlayarak başarılı oldular.
Uzayda Sürdürülebilir İlaç Üretimi Mümkün
Eindhoven Teknoloji Üniversitesi web sitesinde yayınlanan videoda şu sözlere yer veriliyor; “Kimyasalların seçimine bağlı olarak, hemen hemen her türlü ilaç hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde oluşturulabilir. Üretilen bu yapay yapraklar sayesinde belki bir yağmur ormanının ortasında sıtma ilacı üretebiliriz veya uzayda bir baş ağrısı hapı. ”
Bilim adamları şimdiye kadar yapay yaprakların içinde iki ilaç ürettiler, bunlar anti-sıtma artimensinin ve askaridol adı verilen parazitik kurtlarla savaşan ilaçlar.
Oldukça düşük maliyete sahip olan yapay yapraklar güneşin olduğu her yerde üretim yaparak dilenen şekilde ölçeklendirilebilme özelliğine sahip. Bu nedenle, en geç bir yıl içerisinde bu teknolojinin ticari bir denemesinin hayata geçmesi ön görülüyor.
Gelecekteki denemeler başarılı olursa, bu küçük reaktör ilaç endüstrisinin sürdürülebilirlik sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir. Bu sayede ilaç üretmek ve taşımak için tehlikeli kimyasallar ve fosil yakıt kullanımı da minimize edilmiş olacak.