İnsanlar geri dönüştürülmesi uygun olmayan maddeleri geri dönüşüm kutularına attıklarında bu sistemin verimli çalışmasını engeller. Geri dönüştürülemeyen ürünler, geri dönüşebilen maddeleri kirletebilir, süreci yavaşlatabilir hatta makinelere zarar verebilir.
Geri dönüştürülemeyen maddelerin zararlarını azaltmak için ayırma tesisleri, içerisinde geri dönüşümü olmayan maddelerin dönüştürülebilen ürünlerle beraber bulunduğu yığını doğruda çöp olarak sayabilir. Geri dönüşümün bu şekilde engellenmesi; kullanılan plastik, cam ve kağıtların ekosisteme zehirli gazlar salmasına sebep olur.
Dünyamızın ömrünü uzatmak ve kötü sonuçlardan kaçınabilmek için doğada geri dönüşümü olmayan materyallerin bilinmesi gerekir.
Kâğıt Havlu ve Mendil
Kâğıt havlu ve mendiller kâğıttan yapıldığı için geri dönüştürülebilen maddeler olarak düşünülür. Fakat geri dönüşüm tesislerinde yer alabilmek için standart ölçülerin altında kalan küçük maddelerdir. Ayrıca kâğıt havlu ve mendil günlük hayatta sık kullanılan materyaller olduğundan üzerleri yağ ve yiyecek kalıntılarıyla kaplı halde çöpe atılır. Geri dönüştürülebilen maddelerin kirlenmesine sebep olur.
Plastik Poşetler
Plastik poşetler geri dönüştürülebilir olmakla beraber farklı bir sisteme ihtiyaç duyarlar. Plastik poşetler, yapısından kaynaklanan esneme özelliğiyle geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılıp çalışmalarını engelleyecek hasarlar verir.
Geri dönüşüm istasyonları poşetin içine koyduğunuz geri dönüşümlü maddeleri açmayacaktır. Plastik poşetlere sardığınız geri dönüştürülebilen ürünleri geri dönüşüm kutusuna attığınızda sadece çöpe atmış oluyorsunuz.
Strafor Köpük
Uzmanlar, son araştırmalarında strafor köpüğün geri dönüştürülme işlemlerinin milyonlarca yıl alacağını bildirdi. Araştırma sonuçları baz alınarak strafor köpük kullanmak yerine alternatif materyallerin aranması dünyanın eşsiz doğası için ideal çözümlerden biri.
Çeşitli Cam Ürünler
Tüm camlar aynı yapım sürecinden geçmez ve cama ihtiyacınız olduğunda birçok çeşidiyle karşılaşırsınız. Pencereleri, bardakları ve aynaları yapmak için kullanılan camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işlenir. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebilir. Aynı zamanda kırık camlar da işçilere zarar vereceğinden geri dönüşüm tesisleri tarafından kabul edilmez.
Floresan Lambalar
Floresan lambalar, içerisinde az miktarda bulunan cıva elementinden dolayı özel bir dikkat gerektirmektedir. Floresan lambalar, geri dönüşüm kutusuna atılmadan önce içindeki cıvanın tükendiğinden emin olunmalıdır. Aksi halde, cıva ekosistem ve geri dönüştürülebilen ürünler için tehlikeli hale gelmektedir.
Çoğu geri dönüşüm tesisi, floresan lambaların güvenilirliğini sağlayan bir çalışma olmadığından floresan lambaları geri dönüşüme kabul etmez.
Oyuncaklar
Oyuncaklar plastikle beraber birçok çeşitli materyal içerdiğinden maddelerin ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi mümkün olmaz. Oyuncaklar, geri dönüştürülememesine rağmen doğa ve canlılık için büyük bir tehlike oluşturmamaktadır çünkü nesiller boyu kullanılabilir veya oyuncak bağışında bulunulabilir.
Tek Kullanımlık Kâğıt Bardaklar
Tek kullanımlık bardaklar kâğıttan yapılmış olmasına rağmen sıcağı geçirmemesi göz önünde bulundurularak hammaddesi olan kâğıt balmumuyla kaplanmıştır. Geri dönüşüm tesislerinde balmumu ve kâğıdı birbirinden ayırmak mümkün olmadığından geri dönüştürülemeyen maddeler arasındadır.
Şimdiye kadar geri dönüşüm diye attığım her şeyin aslında geri dönüşüme girmediğini öğrendim =(
Üzülme. bundan sonrakileri daha bilinçli atarsın ve hepsi başarıyla dönüşüme girer…
Bülent DEMİRTAŞ
Kimya Öğretmeni
Poşeti anladım ama yok poşetin içindekileri açmazlarmış yok kırık camı kabul etmezlermiş filan bunlar kabul edilebilir şeyler değil. Geri dönüşüm yapan tesisler kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor öyleyse. Dünyada çok iyi geri dönüşüm yapan tesis örnekleri mevcut.