Fukuşima’da İlk Resmi Radyasyon Ölümü Gerçekleşti!

Yazan Ekolojist

Japonya hükümeti, ülkenin Çernobil vakası olarak görülen Fukuşima Nükleer Felaketi’nin başlangıcının yedi yıl sonrasında ilk resmi radyasyon ölümünün gerçekleştiğini açıkladı.

BBC’de çıkan habere göre, ölen kişinin nükleer santralde kazadan kısa süre sonra ölçüm yapan 50 yaşlarındaki bir santral çalışanı olduğu söyleniyor.

Geçmiş zamanlarda Japon hükümeti radyasyona maruz kalmış, dört santral çalışanının kansere yakalandığını açıklamıştı. Hükümet ilk kazadan sonra radyasyona bağlı bir ölüm vakası olduğunu ve bu olayın tazminat ödemesi ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Japonya’nın pasifik kıyısında ve Tokyo’ya yaklaşık 300 km mesafedeki Fukuşima’da 2011 Mart ayında 9.0 şiddetinde deprem ve sonrasında çıkan tsunami sebebiyle santrallerde elektrik kesilmiş, sürekli soğutulması gereken reaktör aşırı bir ısıya maruz  kalmış ve erimişti.

Japonya’nın Nükleer Enerji Bağımlılığı

Japonya’da kullanılabilir 42 adet nükleer reaktör mevcuttur. Bu nükleer reaktörlerin çoğunu, Fukuşima dahil 50 milyon insanın yaşadığı Tokyo ve çevresine de elektrik veren TEPCO işletiyor. Ancak Japon nükleer enerji endüstrisinin ismi Fukuşima felaketinden sonra o kadar karalandı ki, Japon Atom Endüstrisine göre 42 reaktörden şuan sadece 3’ü kullanılıyor.

Japonya nükleer santral karşıtları bu reaktörlerin sürekli kapalı kalmasını istiyor ve buna gerekçe olarak geçmişte yaşanan olayları örneklendiriyor.

Bu gerekçelerin en önemlisi, geçen sene Tokyo yakınlarında ki bölge mahkemesinin resmi adıyla Fukuşima Daiichi kazasında hükümet ihmali olduğuna dair karar açıklaması. Mahkeme’de Fukuşima’dan tahliye edilenlere yüklü tazminat ödemesi hükmedilmişti.

TEPCO bunu yanı sıra, işlettiği ve geçmişte dünyanın en büyüğü olan bir diğer reaktörün şiddetli bir deprem sonrasında dayanamayacağı ile ilgili gizli bir analiz raporu olduğunu itiraf etmek zorunda kalmıştı. Japonya’da nükleer güvenlik denetlemesi adına yetkili resmi kurumlar var. Ancak yaptırımları çok zayıf ve kısıtlı.

Fukuşima’da Neler Olacak?

‘’Meyve Krallığı’’ olarak bildiğimiz ve şeftalisiyle ün kazanmış Fukuşima ismi deprem ve onun yol açtığı nükleer felaketlere karışmadan önce Japonya’nın en önemli tarım merkeziydi.

Yedi sene önce yaşanan nükleer felaket ülkede Fukuşima’nın nükleer zehir ile eş anlamlı olduğu algısını yarattı. İçme suyunun nükleer atıkla kirlenmesiyle bazı kasabalar tamamen tahliye edildi.

Fukuşima’da nükleer temizlikler ve reaktörlerin devre dışı bırakılma çalışmaları halen sürüyor. Bu bölgenin ekonomik olarak da toparlanmaya ve karalanan imajını düzeltmesi gerekiyor.

Japonya hükümeti, çalışabilir halde ki 43 reaktöründe sadece 9’unu yeniden devreye sokacakken yenilebilir enerjilerin payını ise 2030 yılına dek %30 oranında çıkartmayı planlıyor. Bunun yanı sıra hükümetin açıkladığı radyasyona bağlı ilk ölüm haberi nükleer reaktörlerin yeniden açılmasını da engelleyebileceği düşünülüyor.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın