En Güzeli Doğal Olan!

Yazan Ekolojist

Doğa o kadar cömert ki… Milyonlarca yıldır hiç karşılık beklemeksizin her şeyini insanlığının hizmetine sunmakta ama maalesef bu hizmetle yetinmek yerine hep daha fazlasına sahip olmak için yapılan işlemler doğanın dengesini alt üst etmeye yetiyor.

Doğal Dengeye Müdahale Etmek Kuşkusuz İnsanlığın Yaptığı En Büyük Hata

Böcekler bahçelerimize ektiğimiz o böcek ilaçlarından (zehirlerden) daha mı tehlikeli gerçekten? Bunlardan sadece böcekler ve yabani otlar mı etkileniyor? Tabii ki hayır. Bu müdahalelerden en çok bizler ve doğal denge etkileniyor. Başka çözüm mü yok peki,neden bütün kötü yönlerine rağmen hala bu yol tercih ediliyor ? Yöntem yine doğanın içinde.

Şimdilerde tekrar gündeme gelen eski Japon tarım teknikleri Japon çiftçiler tarafından yeniden keşfediliyor. Bu teknikle buğday ve pirinç hiç bir tarım ilacı kullanılmadan, daha verimli ve çevre koşullarına uygun olarak üretilebiliyor. Bu tekniğe göre ördekler ekilmiş araziye bırakılıyor. Bırakılan hayvanlar yalnızca zararlılarla beslenip ekinlere dokunmuyorlar. Ekili alan içindeki hareketleri toprağın havalanmasını sağlıyor,dışkıları da toprağa doğal gübre oluyor.

Gördüğümüz gibi doğanın kendi kendine oluşturduğu bu muhteşem denge aslında insanlar için ama maalesef insanlık yardım kabul etmezcesine bu dengeye müdahale ediyor. Bir müdahale hatası da yıllar önce yapıldı ve sonucunu keneden bulaşan bir hastalık olan kırım kongo kanamalı ateşi ile kaybettiğimiz insanlarla ödedik. Bu keneler neden bir dönem o kadar çoğaldı peki? En büyük etken kuş gribi şüphesiyle tüm kanatlı hayvanların toplatılmasıydı.

Ekosistem Bu Gidişata Daha Ne Kadar Dayanır?

Bazı verilere bakarak bu konuda tahmin yürütülebilir. Nutrition and Health dergisinde 1940-2002 yılları arasında 62 yıl süren bir araştırma yapılmış.Bu araştırma kapsamında gıdaların mineral değerleri takip edilmiş ve ortalama mineral içeriklerinin %30 oranında azaldığı kaydedilmiş. Bunun yanı sıra insan vücudu için yararlı olmayan yağ ve karbonhidrat oranları artarak gıdalar besin içerikleri açısından 62 yıl önceki yararlılıktan uzaklaşmıştır.

Sürdürülebilir bir dünya,kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için doğal dengeyi korumaya özen gösterilmeli bu konuya gereken hassasiyet verilmelidir. Enerji tasarrufu yapılmalı ,unutulmamalı ki her şeyin bir sonu var ve dünyamız için en iyisi bu sonu elimizden geldiğince geciktirmek olacaktır.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın