Brezilya’nın bir papağan türü olan mavi makav, şimdilerde tamamen yok oldu. Mavi makav, içerisinde soyu tükenmekte olan Poo-uli, gizemli ağaç avcısı, Pernambuco serçe baykuşu gibi hayvanların olduğu türlerden biri oldu. Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nda görevli baş araştırmacı Butchart, yapılan çalışmalarda insan eli ile oluşturulan yıkımdan ortaya çıkan, büyük karasal bölgelerdeki kayıplara dikkat çektiğini belirtti.
Son 10 Yılda 8 Kuş Türünün Soyu Tükendi
Butchart, tarihsel olarak soyu tükenen kuşların %90 oranıyla küçük adalarda olduklarını belirtiyor. Yapılan çalışmalardan sonra sürdürülemez tarım, ormancılık ve su politikalarının kıtalarda oluşan kayıpları günden güne daha da çok hızlandırdığını gösteriyor.
Mavi makav türlerinden kafeslerde ortaya çıkan ve kurtarılanlar her ne kadar sayı artışları için umut verse de, poo-uli ve Alagoas bölgesinin yaprak gözcüsünün artık şansı yok.
Kuşlar Yok Olmaya Devam Ediyor!
En son 2002 yılında Brezilya’nın kuzeyinde görülen gizemli ağaç avcısına korunmasına yardımcı olmak için son ormanlık alan, 2007’de şeker kamışı tarlaları ve hayvancılık bölgeleri için tamamen ormansızlaştırıldığı görülüyor.
Aynı şekilde mavi makav türünün sahip olduğu Arjantin, Uruguay ve Brezilya’daki palmiye ağaçlarının bulunduğu doğal yaşam alanlarının çoğu tarım alanına dönüştürülmüş. Pernambuco serçe baykuşunun doğal yaşam alanları ise, yasa dış kerestecilik faaliyetleri yüzünden yok edilmiş.
Butchart yaptığı açıklamada bir türün soyunun tükenmekte olduğunu tanımladıkları zaman kritik tehlikede olan başka türlere odaklanılması gerektiğini belirtti. Uluslararası yapılan çalışmalarda altıncı büyük yok oluş olarak tanımladıkları bir dönemde olduğumuzu ve şu an da 26 binden fazla türün ciddi tehlike altında olduğu belirtiliyor.
Ormansızlaşmanın Etkileri Nelerdir?
-Dünyadaki bitki ve hayvanların %70’i ormanlarda yaşıyor ve ormansızlaşma yüzünden sayıları azalıyor.
– Ağaç kökleri toprağa tutunur ve ağaçlar olmadan, toprak kaymasına engel olmak mümkün değildir, bu da bitki örtüsünün büyüme sorunlarına yol açar.
– Birçok yerli kabile, yağmur ormanlarında yaşar ve onların yıkımı, bu insanların evlerinin ve yaşam biçiminin engellenmesine neden olur.
– Karbon depolama, su bisikleti ve vahşi yaşam alanı dahil olmak üzere ormanlardan sağlanan ekosistemin geri yüklenmesi gerekmektedir.
– Ormansızlaşma, küresel iklim değişikliğine katkıda bulunan faktörlerden kabul edilir.
Düşüncelerinizi Paylaşın