Globalleşen Dünya’nın gözde enerji sistemi olan güneş enerjisi montajı nasıl yapılır? Güneş enerjisinin diğer enerji sistemlerine göre artıları nelerdir? Hangi yönleriyle daha caziptir? Yazımızda her yönüyle güneş enerji sistemlerini, kullanım alanlarını ve güneş enerjisi sistemlerinin montajını ele alacağız.
Güneş enerjisi en teknolojik cihazlardan en küçük aletlere kadar son derece geniş bir kullanım alanına hitap eden bir enerji yöntemi olarak öne çıkıyor. Günümüzde çoğunlukla aydınlatma sistemlerinde kullanılan güneş enerjisi, uzay araçlarından kol saatleri ve hesap makineleri gibi basit aletlere kadar kullanılabiliyor. Kömür, petrol, doğalgaz gibi sınırlı enerji kaynaklarının giderek tükendiği yerküremizde güneş enerjisinin önemi ve değeri her geçen gün yükselerek değer kazanıyor.
Güneş enerjisi montajı nasıl yapılır anlatımına geçmeden önce güneş enerji sistemlerinin faydaları ve kullanım alanlarına değineceğiz.
Güneş Enerji Sistemlerinin Faydaları
Güneş enerjisi her şeyden önce kaynağını yerküreden almayan, sınırsız bir enerji türüdür. Yerküre kaynaklı tüm enerji yöntemleri doğal kaynakları tüketmeye odaklı iken, güneş enerjisi kaynağını yer küre dışından alması nedeniyle sonsuza kadar sürdürülebilir bir enerji yöntemi olarak öne çıkar. Bunun yanı sıra diğer tüm enerji sistemlerine göre çok daha çevreci ve temiz bir enerji yöntemidir. Kömür, petrol, doğalgaz gibi enerji sistemleri çevreye zararlı gaz, atık ve radyasyon gibi etkiler bırakırken, güneş enerjisi ile çalışan sistemlerin çevreye hiçbir zararı söz konusu değildir.
Tüm çevresel ve sürdürülebilir artılarının yanı sıra güneş enerjisi son derece ekonomik bir enerji yöntemidir. Güneş enerjisi ile çalışan her türlü sistemin kurulumu, diğer enerji sistemlerinin kurulumlarına göre çok daha ucuz iken, üretim esnasında yarattığı maliyet, diğer enerji sistemlerinin çok gerisindedir. Güneş enerjisi arıza ve çözümleri de son derece ekonomik ve pratiktir.
Yani tek cümlede özetlemek gerekirse güneş enerjisi sistemleri ekonomik, çevre dostu ve yenilenebilir enerji sistemleridir.
Güneş Enerji Sistemlerinin Kullanım Alanları
Güneş enerji sistemlerinin kullanım alanları sanıldığından daha geniştir. Yüzyıllardır doğal bir zirai enerji sistemi olarak kullanılan güneş enerjisi günümüzde sanayide, her türlü çevre ve alan aydınlatmalarında, ev elektrik sistemlerinde, trafik levhalarında, akıllı cihazların şarj edilmesinde, güneş sistemi ile çalışan otomobillerde, soğutma ve ısıtma sistemlerinde ve tüm küçük elektronik cihazlarda kullanılmaktadır.
Güneş Enerjisi Montajı Nasıl Yapılır?
Şimdi sizlere herkesin evinde veya ofisinde uygulayabileceği basit bir güneş enerjisi montaj şeması anlatacağız. Güneş enerji sistemi kurabilmek için öncelikle bir güneş paneli, bir adet çevirici, dişi ve erkek soketten oluşan MC4 konektör, solar kablo, şarj kontrol cihazı ve aküye sahip olmanız gerekiyor.
İlk olarak çatı veya yüksek bir bölgeye panelleri güvenle yerleştirmelisiniz. Sonrasında panellerin arkasında bulunan MC4 ucundan şarj kontrol cihazına iki kablo uzatmalısınız. Çektiğiniz kabloları artı ve eksi kutuplara göre şarj kontrol cihazının soket bölümlerine girecek şekilde ayarlayıp takın. Daha sonra şarj kontrol cihazı ile akü arasında bağlantı kurun. Artı ve eksi kutup kablolarını bağlarken ilk olarak artı kutup olanı bağlamalısınız. Son olarak çevirideki artı ve eksi kutupları da akünün aynı bölümlerine bağladığınızda güneş enerjisi sisteminiz tamamlanmış olacak.
Kurulumu yaparken özellikle dikkat etmeniz gereken tek nokta bütün kablo bağlantılarını gerçekleştirirken önce artı kutbu sonra eksi kutbu bağlamak olmalı.
Güneş enerjisi montajı nasıl yapılır diye merak eden okuyucularımız bu basit kurulumu evlerinde veya yazlıklarında değerlendirip güneş enerjisinden faydalanabilirler.