Dünya’nın En Kurak Bölgesinde Havadan Su Üretiliyor

Yazan Ekolojist

SunGlacier ekibi tarafından üretilen yenilikçi bir tasarım ile dünyanın sıcaklığı yüksek olan en kurak bölgelerinden birinde, yani Sahra Çölü’nde güneş enerjisini kullanan ve su üretebilen yeni bir cihaz üretildi. Üretilen cihaz sayesinde Sahra Çölü’nde havadan su elde edilebiliyor.

Sahra Çölü’nde Su Üretiliyor

Ekip tarafından ilk yapılan tasarımda başarılı olunamamıştı. Başarılı olamamalarının nedenleri içerisinde en önemlisi çölde bulunan hava içerisindeki su partiküllerinin yoğuşması için gerekli sıcaklığın elde edilememiş olmasıydı.  Normalde havadaki su partiküllerinin gaz formdan sıvı forma geçebilmesi için soğutularak yoğuşturulması gerekmektedir.

Okuyun: En İyi 10 Hava Temizleme Cihazı

Bu şekilde gaz halde bulunan su molekülleri, düşen sıcaklık ile birlikte birbirleri ile daha çok çarpışarak kısıtlanan hareketleri ile birlikte sıvı forma geçebilmektedirler. ekibin önceki yaşadığı sorunlardan bir tanesi su forma geçebilmesi için gaz haldeki su moleküllerinin yeteri kadar soğutulamamasıydı. Bir diğer sorun ise ilerleyen dönemler gerekli soğukluk sağlanmasına rağmen o soğukluk korunamadığı içn gaz halden sıvı hale geçen su moleküllerinin varolan çöl sıcaklıkları nedeniyle tekrar buharlaşarak gaz hale geçmesiydi.

Ekibin başardığı en önemli noktalardan biri de bu konuda oldu. Ekip havada bulunan su moleküllerinin yoğuşması için gerekli sıcaklığı sağlayabilmenin yanında bir de sıvı hale geçebilen moleküllerin tekrar buharlaşmasını engelleyebildiği için hem buz hem de sıvı formunda su elde edebildiler.

Sahra Çöü’nde yapılan çalışmalarda elde edilen deney sonuçları oldukça verimli görünüyor. Geliştirilen yeni cihazlara verilen isim ise Desert Twins, yani Çöl İkizleri. Çöl ikizleri’nin çalışması için gerekli olan enerji ise Sahra Çölü için bol miktarda olan güneşten temin ediliyor. SunGlacier ekibi tarafından yapılan cihazlar yani Çöl İkizleri sayesinde günümüzde meydana gelen ve sıklıkla endişe kaynağı olarak düşünülen küresel ısınma, iklim değişiklikleri gibi problemler için büyük bir umut kaynağı olarak bakılıyor. Gelecek dönemlerde oluşabilecek su sıkıntıları için ve iklim değişimi problemleri için Çöl İkizleri ve onun gibi geliştirilecek yeni cihazlar umut kaynağı olarak görülüyor. İlerleyen çalışmalarda ise Çöl İkizleri’ni daha da geliştirmek için elde edilen suyun arıtılması, içine mineral eklenerek içme suyu oluşturulması gibi çalışmaların da yapılması planlanıyor.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

1 Yorum

  • Bir insan sabah kalktığında ilk yapacağı iş tuvaleti varsa tuvaletini yapar ve sifonu çeker orada 3 yada 5 litre su gider sonra elini yüzünü yıkar 2 veya 3 litre suda orada harcar duş alacaksa 20 yada 25 litre kahvaltıda içtıği çay vs. Arabasını yıkarsa 40 ila 55 litre ardından arabanın radyatörü 2 litre camlar(silecek)için 1 litre derken akşam yatağa gidinceye kadar harcar durur. Neyse Belediyeler, Hastaneler, fabrikalar, oteller gibi çeşitli birimlerde boşa akan sulardan bahsetmiyorum bile Turkiyede 85 milyon gibi yasayan her bir bireyin harcadığı su sizce ne kadardır ve şu kuruyan göllerin hesabını hangimiz verecek ayrıca fabrikaların kestikleri milyonlarca odunun hesabını 3 yada 5 yıl sonra nasıl olucakta elektrik üretilecek elektrik olmazsa ne oluruz hadi elektrigi gec su olmazsa ne gibi seyler yaşarız neler olur hiç düşündükmü?