İklim değişikliği hakkında kendimize acilen bir soru sormalıyız. Ne tür bir gelecek istiyoruz? Soluduğumuz hava aslında bu soruyu cevaplamanın anahtarıdır. Küresel ısınma sadece yangın veya sel felaketleri ile sonuçlanmaz. Neredeyse aldığımız her nefesi etkiler.
İklim Değişikliğinin Etkileri
Yakın tarihli bir Dünya Sağlık Örgütü raporunda, gezegendeki 10 kişiden dokuzunun, tehlikeli hava soluduğunu ve yılda yaklaşık 7 milyon prematüre ölümün, inme ve kalp hastalığı, solunum yolu hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere hava kirliliği ile ilişkili hastalıklardan kaynaklandığını öne sürdü. Dünyanın önde gelen bilim adamları, küresel sera gazı emisyonlarının en geç 2020’de zirveye ulaşması gerektiğini ve daha sonra çok dik bir şekilde düşmesi gerektiğini hesapladılar.
Küresel İklim Zirvesinin Amacı Ve Katılımcıları
Bugünlerde, San Francisco’da düzenlenmeye başlanan Dünya Küresel İklim Zirvesi, dünya çapında pekçok merkezi ve yerel yönetimler ile iş dünyası yönetici ve temsilcilerini bir araya getiriyor. Katılımcıların ve liderlerin, zirvede toplanmalarının temel amacı, büyük bir sorun haline gelen iklim değişikliği ile daha iyi bir seviyede mücadele etmeye devam etmek. Zirve boyunca 4000’den fazla üst düzey yönetici ve katılımcı, toplam 25 oturuma katılacak. Aralık ayında yapılması planlanan ve Paris Anlaşması’nın uygulanması açısından kritik bir rol üstlenen COP24 toplantısı öncesi düzenlenen bu zirve 14 Eylül’e kadar devam edecek. Zirve boyunca katılımcılara 500’den fazla somut seregazı emisyonu hedefi hakkında bilgilendirme yapılması da hedefleniyor.
Geçtiğimiz günlerde Bangkok’ta bazı ülkeler iklim müzakerelerinde bulundular. Bugünlerde düzenlenen Küresel İklim Eylemi Zirvesi ile COP24 öncesi, iklim konusunda önemli adımların atıldığı Bangkok zirvesine katılan ülkelere mesaj verilmesi amaçlanıyor.
İklim Zirvesi Sürerken Yaşananlar
Zirve devam ederken bazı önemli gelişmeler de yaşanıyor. Mesela; hükümet, eyalet ve iş dünyasından toplam 26 organizasyon, senkronize bir şekilde yüzde yüz sıfır emisyonlu araç hedefi yayınladı. Ayrıca, bankalar da olası iklim riskleri hakkında yeni adımlar atmaya karar verdi. Seminere katılan iş dünyasının liderleri, ülkelerin en geç 2050’de net sıfır emisyonu hedeflemesi gerektiği görüşünde anlaştılar. Ayrıca, 3M, Sky Havayolları, Tesla gibi şirketlerin bünyesinde yer aldığı, Corparate Leader Group da 2050’de sıfır emisyon hedefini yayınladı.
Düşüncelerinizi Paylaşın