Koronavirüs pandemisinin hayatımızı değiştirdiği 2020 yılının başından beri ameliyat maskelerinin her çeşidini görmeye oldukça alıştık. Bu maskeler (özellikle tek kullanımlık olanlar) kullanıldıktan sonra ömrünü; sokaklarda, çöplerde, ağaç dallarının arasında ve hatta denizlerde tamamlıyor.
Artan mikro kirlilik seviyelerine yol açan yüz maskesi sorununu azaltmak için Hollanda merkezli grafik tasarımcı Marianne de Groot-Pons, Hollandalı tasarım firması Pons Ontwerp’in bir girişimi olan Marie Bee Bloom biyobuzunur maskeyi geliştirdi.
Çiçeğe Dönüşen Yüz Maskesi
Şirket Hollanda’da pirinç kağıdı kullanarak yüz maskeleri üretiyor. Bu yüz maskeleri ayrıca Hollanda çiçek tohumlarının bir karışımını barındırıyor. Marie Bee Bloom’un bu yüz maskeleri biyolojik olarak parçalanabilir olduğundan, kullanıcılar bu maskeleri kullandıktan sonra güvenle toprağa gömebilir.
Toprağa gömüldükten sonra, her bir maskenin içindeki tohumlar filizlenip çiçeğe dönüşüyor. Bu çiçek açan yüz maskeleriyle De Groot-Pons, insanları toprağı işlemek için üzerlerine düşeni yapmaya teşvik etmeyi umuyor. Elbette arıların da çiçeklerden beslenmesi için bir fırsat yaratıldığı belirtiliyor.
Çiçek açan biyobozunur maske ürününün yaratıcısı Marianne de Groot-Pons: “Haftalarca sokaktaki tüm mavi tek kullanımlık maskelerin üzerinde tökezledikten sonra, bir sabah içinde çiçek tohumları olan biyolojik olarak parçalanabilen bir maske fikriyle uyandım. Çiçek açan bir dünya ile öncelikle dünya mutlu, arılar mutlu, doğa mutlu ve insanlar mutlu.” diyor.
Maske %100 Sürdürülebilir
Bu maskeyi oluştururken kullanılan tüm hammaddeler sürdürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir – yapıştırıcıdan damgalı logoya kadar. Maskenin iplerini tutan yapıştırıcı, patateslerden elde edilen nişastadan yapılıyor.
Marie Bee Bloom tek kullanımlık yüz maskelerinin yün kordonları, saf koyun yünü kullanılarak yapılmış.
De Groot-Pons’a göre, bu maskelerin kullanımı tıpkı ev yapımı bez yüz maskeleri kadar güvenli.
Marie Bee Bloom tek kullanımlık yüz maskeleri ile insanlar sadece kendilerini virüsten korumakla kalmıyor aynı zamanda toprağı ve arıları da koruyor.
Günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen maskeler için sürdürülebilir bir çözümü mümkün kılan yaratıcı beyinlerin her alanda çoğalmasını diliyoruz.