Zaman geçtikçe globalleşen ve teknolojide her geçen gün 2 kat daha fazla yol kat eden dünyamızda en önemli ve en çok ihtiyaç duyulan ve her alanda kullanılan enerji elektrik enerjisidir. Bu nedenle tüketimi karşılayacak üretimde olmalı ki denge sağlanabilsin ve tüketimde aksamalar yaşanmasın. Elektrik üretimini dünyamıza zarar vermeden en doğal en temiz şekliyle elde etmek yeryüzünde yaşayan biz insanların en temel görevidir.
Güneş Enerjisi Sisteminin Özellikleri
Güneş enerjisi sistemi yapısı itibariyle güneş ışınlarını elektrik enerjine çeviren bir sistemdir. Güneş, tüm yenilenebilir enerji sistemlerinin de temelini oluşturmaktadır. Doğa dostu olan bu yöntem hem atık oluşumunun önüne geçmiş olmakta hemde ülkemizi dışa bağımlılıktan bir nebze olsun kurtarmaktadır. Maliyet olarak sistemin kurulması çok ekonomik olup devlet tarafından da desteklenmektedir. 25 yıllık garantisi bulunan sistem 30-35 yıl kullanılabilmektedir. Belirli periyotlarla bakımları yapılan bu sistemin bu şekilde ömrü uzatılmaktadır.
Güneş Enerji Sisteminin Faydaları
– Atık oluşturmaz.
-Ekonomiktir.
-Kaynağı yenilenebilirdir.
-Devlet desteklidir.
-Garantisi vardır.
-Bakımı kolaydır.
-Devlet ekonomisine katkı sağlar.
-Faturalarda tasarruf sağlar.
-Zorlu hava koşullarına dayanıklıdır.
Güneş Enerjisi Sistemi Kurmak İçin Ne Tür Yollar İzlenmelidir?
Güneş enerjisi sistemi panel kurulumu için öncelikle verimsiz ve çorak arazilere izin alınabilmektedir. büyüklüğü üretim gücüne bağlı olan bu arazi en yakın trafo merkezine en fazla 20 km olmak zorundadır. Bunun tespiti için enerji dağıtım şirketine dilekçe ile başvurulabilir daha sonra İl Tarım Müdürlüğüne konu ile alakalı dilekçe verilerek oradan gelecek görevlilerin arazinin verim durumu hakkında araştırma yapması beklenir. Şayet araştırma sonucu olumsuz olursa yani arazi verimsiz ve çorak kabul edilirse karşılık olarak marjinal tarım arazisi yazısı tarafınıza verilecektir. Bu yazı ile enerji dağıtım şirketine konu ile müracaatta bulunmak gerekecektir. Bu müracaat kabul edildikten sonra ise bir elektrik mühendisine bu sistemin projesi çizdirilerek tedaşa ve ardından imar izni için belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerde olumlu sonuçlandıktan sonra sistemi kurmak için 2 yıl süreniz bulunacak bu süre içerisinde sistemi kurmayı başaramazsanız bu hakkınızı kaybetmiş olacaksınız. Belediye onayından sonra belirli finans bulma yöntemleri ile sizde kolayca Güneş enerji sisteminizi kurabilir veya yap-işlet-devret modeli ile kurdurabilirsiniz.
Düşüncelerinizi Paylaşın