Bitki Besinleri Hakkındaki Her Şey

bitki besinleri
Yazan Ekolojist

Kağıt ve kalemi hazırlayın, bitkilerin verimli bir büyüme için ihtiyaç duyduğu TÜM besin maddelerinin bir listesini yapın.

Ardından hazırladığınız listeyi kontrol etmeniz için aşağıdaki listeye göz atın:

Azot
Fosfor
Potasyum
Kalsiyum
Magnezyum
Kükürt
Klor
Bakır
Manganez
Demir
Bor
Molibden
Çinko
Karbon
Hidrojen
Oksijen

Bitki Besini
FİYATLARI GÖSTER

Burada listelediğinizden daha fazla element yer alıyor değil mi? Bitkilerin nasıl büyüdüğünü ve onların daha iyi büyümelerine nasıl yardımcı olabileceğimizi tam olarak anlamak için, büyümeleri için neye ihtiyaçları olduğunu en iyi şekilde anlamalıyız.

Bu makalede, bir bitkinin ihtiyaç duyduğu her şeyi besin açısından ele alacağız. Haydi başlayalım!

Gübre ve N-P-K

Bitkiler, bahçeler ve çimler için iyi bir gübrenin öneminin hepimiz bilincindeyiz. Tıpkı hayvanlarda ve insanlarda olduğu gibi, bitkilerin de ellerinden gelenin en iyisini yapabilmeleri için doğru “beslenmeleri” gerekir. Çoğu insan, tüm gübre poşetlerinde yazılı olan “N – P – K” numaralarının farkındadır. Bunlar, baskı sırasına göre, söz konusu gübrede bulunan (N) nitrojen (azot), (P) fosfor ve (K) potasyum yüzdelerini temsil eder.

Örneğin, 10-10-10 gübre % 10 azot, % 10 fosfor ve % 10 potasyumdur.

Sayıların ne anlama geldiğini ve her bir öğenin önemini kısaca gözden geçirelim.

1. Birincil Besinler

1.1 Azot (N)
bitkilerde azot eksikliği

Bitkilerde azot eksikliği belirtileri

Azot, güçlü büyüme, koyu yeşil yaprak rengi ve fotosentez için ilk ve temel besindir. Çim, buğday, yulaf, küçük taneli mahsuller ve golf sahası çimleri gibi neredeyse tamamı yaprak olan bitkiler bol miktarda nitrojene (azot) ihtiyaç duyar. Bu ve benzer bitkiler için gübrelerdeki ilk sayı olan (N), yüksek olmalıdır. Özellikle çim sık biçildiği için kendini sürekli yenilemesi gerekir ve bu nedenle gübrelerdeki N değeri yüksek olmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Topraksız Tarımda Kullanılan Ortamlar

Bu sebeple çimleriniz için gübre satın alırken, N – P – K sayılarında çok yüksek bir “ilk sayı” ile başlayan olanları tercih edin. Çimler için gübre olarak genellikle 30 – 0 – 0 kullanılır, ancak yüksek bir “ilk sayı” ile herhangi bir kombinasyon da kullanılabilir.

Çim Gübresi Satın Al

FİYATLARI GÖSTER

Unutmayın, 1 kg 30-0-0, 2 kg 15-0-0 ile tamamen aynıdır. 10-10-10’u seçtiğinizde, 3 kg uygulayarak elbette 30 oranında nitrojeni elde edebilirsiniz fakat bununla birlikte 30 fosfor ve 30 potasyum da uyguluyorsunuz. Bu muhtemelen çimen için fazla yükleme olacaktır.

1.2 Fosfor (P)
domates yaprağında fosfor eksikliği

Domates yaprağında fosfor eksikliği

Fosfor bitkiler tarafından büyük ölçüde kök büyümesi ve gelişimi için kullanılır. Fosforla iyi beslenen çiçekler daha fazla çiçek açar ve meyveler daha iyi ve daha hızlı olgunlaşır. Fosfor, çiçek soğanları için olduğu kadar çok yıllıklar ve yeni dikilen ağaçlar ve çalılar için de önemlidir. Ağaçlar ve çalılar, otlar ve yapraklı sebze mahsulleri kadar azota ihtiyaç duymadıklarından, bu bitkiler için amaçlanan gübrelerde genellikle küçük bir birinci sayı ve daha büyük bir ikinci sayı (P) kullanılır.

Potasyum (K)

bitkilerde potasyum eksikliği belirtileri

Bitkilerde potasyum eksikliği belirtileri

Potasyum, tüm bitkiler için genel bir besin kaynağıdır ve bitkinin genel sağlık durumunu iyileştirici ve dayanıklılığını artırıcı etkisi vardır. Bitkinin aşırı sıcaklıklara ve kuraklıktan kaynaklanan strese dayanma yeteneğini geliştirir. Potasyum ayrıca bitkilerin hastalıklara direnmesine yardımcı olur.

Çoğu toprakta bir miktar potasyum bulunduğundan, üçüncü sayı (K) bazen ilk ikisinden daha küçüktür. Bununla birlikte, toprakta potasyum az miktardaysa, daha küçük bir üçüncü sayı yeterli olmayacaktır.

İkincil Besinler

Kalsiyum (Ca)
bitkilerde kalsiyum eksikliği

Bitkilerde kalsiyum eksikliği

Kalsiyum, genel bitki canlılığı için önemlidir ve genç köklerin ve sürgünlerin iyi büyümesini destekler. Kalsiyum ayrıca hücre duvarlarının oluşturulmasına da yardımcı olur. Hücreler zayıfladıkça, bitkinin damar sistemi çökmeye başlar ve tüm ana elementlerin alımını azaltır. Semptomlar önce hem sürgünlerin hem de köklerin büyüyen uçlarında ortaya çıkar.

Kalsiyum hareketsiz bir elementtir, yani bir eksiklik olduğunda bitki kalsiyumu yaşlı yapraklardan genç yapraklara aktaramaz. Yaprak uçlarında ve kenarlarında solma gözlemlenir ve yeni yapraklar genellikle deforme olur.

Magnezyum (Mg)
bitkilerde magnezyum eksikliği belirtileri

Bitkilerde magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum, diğer bitki besinlerinin alımını düzenlemeye yardımcı olur ve tohum oluşumuna yardımcı olur. Klorofil içerdiği için bitkilerin koyu yeşil renginde ve bir bitkinin güneş ışığından besin üretebilmesi açısından da önemlidir.

Magnezyum şekerlerin, proteinlerin, sıvı yağların ve katı yağların oluşumu için gereklidir, diğer besin maddelerinin (özellikle fosfor) alımını düzenler, klorofilin bir bileşenidir ve bir fosfattır.

Eksiklik belirtileri, damarlar yeşil kalırken, yaşlı yaprakların damarları arasında benekli sararmalar meydana gelir. Sarı alanlar kahverengiye dönüp ölebilir. Yaşlı yapraklarda da sararma meydana gelebilir. Yapraklar, düşük P metabolizması nedeniyle kırmızımsı mora dönebilir ve sıklıkla tohum üretimi azalır.

Bitkilerde magnezyum eksikliği çoğunlukla kumlu topraklarda ve yüksek N ve K seviyelerinin uygulandığı yerlerde görülür.

Çim: Yeşil veya sarı-yeşil şeritler, kiraz kırmızısına dönüşür. Önce yaşlı yapraklar etkilenir.

Geniş yapraklı bitkiler: Yapraklar ince, kırılgandır ve erken dökülür. Daha yaşlı yapraklarda aralık ve kenarlarda kloroz, yaşlı yapraklarda kızarıklık, sezonun sonlarında yapraklarda dökülme görülebilir. Ciddi noksanlıklarda meyve verimi azalır; örneğin elmalar erken düşebilir.

Kozalaklı bitkiler: İğne yaprak uçları turuncu-sarı ve bazen kırmızıdır. Birincil iğneler genç fidelerde mavi-yeşil olarak kalır, ancak daha yaşlı bitkilerde daha yaşlı iğne yaprak uçları ilk semptomları gösterir.

Kükürt (S)
mısırda kükürt eksikliği

Mısırda kükürt eksikliği

Kükürt koyu yeşil rengin korunmasına yardımcı olurken bitkilerin daha güçlü büyümesini teşvik eder. Klorofil üretmek için kükürt gereklidir. Kükürt, fosfor kadar gereklidir ve temel bir mineral olarak kabul edilir.

Kükürt bitkiler için ne yapar? Bitkilerdeki kükürt, önemli enzimlerin oluşmasına yardımcı olur ve bitki proteinlerinin oluşumuna yardımcı olur. Çok düşük miktarlarda ihtiyaç duyulur ancak eksiklikler ciddi bitki sağlığı sorunlarına ve canlılık kaybına neden olabilir. Bitkiler dönüm başına yalnızca 5 ila 10 kg sülfüre ihtiyaç duyar. Kükürt ayrıca bir toprak düzenleyici görevi görür ve topraktaki sodyum içeriğini azaltmaya yardımcı olur.

Bitkilerdeki kükürt, bazı vitaminlerin bir bileşenidir ve hardal, soğan ve sarımsağa tat vermede önemlidir. Gübrede doğan kükürt, tohum yağı üretimine yardımcı olur, ancak mineral kumlu veya aşırı işlenmiş toprak katmanlarında birikebilir.

Eser elementler

Bitkilerin sağlıklı büyümesi için ihtiyaç duyduğu birincil ve ikincil unsurları ele aldık. Ancak, ihtiyaç duyulan diğer unsurları da hafife almamak gerekiyor. Bir bitkinin ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlamak için gereken kalan unsurları inceleyelim.

Bor (B)
bitkilerde bor eksikliği

Bor eksikliği bir bitkiyi zamanla nasıl etkiler

Bor, hücre gelişimine yardımcı olur ve bitki metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Çok küçük miktarlarda gerekli olan bir mikro besin maddesidir ve çok fazla uygulandığında toksisiteler ortaya çıkabileceğinden bor uygularken dar bir güvenlik aralığı vardır.

Borun sebze bitkilerinde önemli rolü vardır. Protein sentezi, hücre duvarlarının gelişimi, karbonhidrat metabolizması, şeker translokasyonu, hormon regülasyonu, polen tane çimlenmesi ve polen tüpü büyümesi, meyve tutumu ve tohum gelişimi için gereklidir. Bor hareketlidir ve kumlu topraklarda kolayca süzülür ve birçok sebze için sadece küçük miktarlarda düzenli eklemeler gereklidir. Bu element aşırı uygulanırsa bor toksisitesi ortaya çıkacaktır.

Klor (CI)
bitkilerde klor eksikliği belirtileri

Bitkilerde klor eksikliği belirtileri

Klor, fotosentezde rol oynar. Bitkilerde gaz değişimi, fotosentez ve hastalıklardan korunma için klorür gereklidir. Stoma adı verilen bir bitkinin yaprak gözenekleri gaz değişimine izin vermek için açılıp kapandığında, bitkideki potasyumda bir artış görür. Klorürdeki bir sonraki artış, bitkinin zarar görmesini önlemek için potasyumun pozitif yükünü dengeler. Bitki ve çevresindeki hava arasındaki gaz alışverişi fotosentez için kritiktir; Klorür eksikliği bitki sağlığını tehdit ederek fotosentezi engeller.

Bakır (Cu)
bitkilerde bakır eksikliği

Kanola bitkisine bakır eksikliği

Bakır, yalnızca klorofil oluşumuna yardımcı olduğu için bitki beslenmesinde son derece önemlidir. Bitkiler çok fazla bakıra ihtiyaç duymazlar, ancak bakır almazlarsa sonuçlar felaket olabilir.

Bitkilerinizde lignin sentezlenmesine yardımcı olan enzimleri aktive eder. Aynı zamanda fotosentez sürecinin bir parçasıdır. Üstelik, belirli sebze türlerinde lezzet ve belirli çiçek türlerinde renk için anahtardır.

Bakır bitkilerde hareketsizdir, bu nedenle bakır eksikliği varsa, muhtemelen yeni büyümede ortaya çıkacaktır. Yeni yapraklar kaplanmaya başlayacak ve damarlar arasında kloroz fark edeceksiniz. Ciddi bir noksanlık varsa, yapraklardaki küçük noktalar ölür ve solup düşebilir.

Yapraklar birbirine yaklaşarak büyümeye başlayacak ve bitkinize çömelmiş bir görünüm yaratacaktır.

Demir (Fe)

Demir, klorofil üretimine ve diğer biyokimyasal işlemlere yardımcı olur. Demir, tüm bitkilerin çalışması için ihtiyaç duyduğu bir besindir. Bitkinin enzim ve klorofil üretimi, nitrojen fiksasyonu, gelişme ve metabolizma gibi hayati fonksiyonlarının çoğu demire bağlıdır.

Demir olmadan bitki gerektiği gibi çalışamaz.

Bitkilerde Demir Eksikliğinin Belirtileri
bitkilerde demir eksikliği belirtileri

Bitkilerde demir eksikliği belirtileri : Yaprak klorozu

Bitkilerde demir eksikliğinin en belirgin belirtisi genellikle yaprak klorozu (demir klorozu) olarak adlandırılır. Bitkinin yapraklarının sarıya döndüğü, yaprakların damarlarının ise yeşil kaldığı bir oluşum ile kendini gösterir.

Tipik olarak, yaprak klorozu bitkide yeni büyümenin uçlarında başlayacak ve sonunda, eksiklik arttıkça bitkideki yaşlı yapraklara doğru ilerleyecektir.

Diğer belirtiler ise zayıf büyüme ve yaprak kaybı olacaktır ancak bu belirtiler daima yaprak klorozu ile birlikte görülür.

Manganez (Mn)
bitkilerde manganez eksikliği

Bitkilerde manganez eksikliği belirtileri

Klorofil üretimi için manganez gereklidir.

Manganez ve Magnezyum

İsim benzerliği taşıdığı için magnezyum ve manganez arasındaki farkı not etmek gerekir. Hem magnezyum hem de manganez temel mineraller olsa da, çok farklı özelliklere sahiptirler.

Magnezyum, klorofil molekülünün bir parçasıdır. Magnezyumdan yoksun bitkiler soluk yeşil veya sarı olur. Magnezyum eksikliği olan bir bitki, önce bitkinin tabanına yakın yaşlı yapraklarda sararma belirtileri gösterecektir.

Manganez, klorofilin bir parçası değildir. Manganez eksikliğinin belirtileri, fotosentezde manganez yer aldığından, magnezyuma oldukça benzerdir. Yapraklar sararır ve ayrıca damarlar arası kloroz görülür.

Bununla birlikte, manganez bir bitkide magnezyumdan daha az hareketlidir, bu nedenle eksiklik belirtileri önce genç yapraklarda görülür. Semptomların kesin nedenini belirlemek için bir örnek almak her zaman en iyisidir.

Demir eksikliği, nematodlar ve herbisit hasarı gibi diğer sorunlar da yaprakların sararmasına neden olabilir.

Molibden (Mo)
bitkilerde molibden eksikliği

Karnabahar yaprağında molibden eksikliği belirtileri

Molibden, bitkilerin nitrojen kullanmasına yardımcı olur. Bakliyat dışı bitkilerde (karnabahar, domates, marul, ayçiçeği ve mısır gibi) molibden bitkinin topraktan aldığı nitratları kullanmasını sağlar.

Bitkinin molibdeninin yetersiz olduğu yerlerde, nitratlar yapraklarda birikir ve bitki bunları protein yapmak için kullanamaz. Sonuç, bitkinin azot eksikliğine benzer semptomlarla bodur hale gelmesidir. Aynı zamanda, yaprakların kenarları, kullanılmayan nitratların birikmesiyle yanabilir.

Yonca, fasulye ve bezelye gibi baklagillerde molibden iki işlev görür:

  1. Bitkinin topraktan alınan nitratları parçalamak için ihtiyacı vardır – bakliyat dışı bitkilerin molibden kullanması gibi.
  2. Kök nodül bakterileri tarafından atmosferik nitrojenin sabitlenmesine yardımcı olur. Baklagillerin nitrojeni sabitlemek için nitrat kullanmaktan daha fazla molibden ihtiyacı vardır.
Çinko (Zn)
bitkilerde çinko eksikliği belirtileri

Bitkilerde çinko eksikliği belirtileri

Çinko, enzim ve hormonların geliştirilmesinde kullanılır. Yapraklar tarafından kullanılır ve baklagiller tarafından tohum oluşturmak için ihtiyaç duyulur. Çinkonun işlevi bitkinin klorofil üretmesine yardımcı olmaktır.

Toprakta çinko eksikliği olduğunda ve bitki büyümesi durduğunda yapraklar renksizleşir. Çinko eksikliği, kloroz adı verilen ve damarlar yeşil kalırken damarlar arasındaki dokunun sararmasına neden olan bir tür yaprak renginin bozulmasına neden olur. Çinko eksikliğinde kloroz genellikle yaprağın gövdesine yakın tabanını etkiler. Kloroz önce alt yapraklarda görülür ve sonra yavaş yavaş bitkiye doğru hareket eder.

Ciddi durumlarda, üst yapraklar klorotik hale gelir ve alt yapraklar kahverengiye veya mora dönerek ölür. Bitkiler bu kadar şiddetli semptomlar gösterdiğinde, en iyisi onları topraktan söküp yeniden ekmeden önce toprağı işlemektir.

Bitkiye bakarak çinko eksikliği ile diğer eser elementler veya mikro besin eksiklikleri arasındaki farkı belirlemek zordur çünkü hepsinin benzer semptomları vardır.

Temel fark, çinko eksikliğine bağlı klorozun alt yapraklarda başlarken, demir, manganez veya molibden eksikliğine bağlı klorozun üst yapraklarda başlamasıdır.

Çinko eksikliği şüphenizi doğrulamanın tek yolu toprağınızı test ettirmektir.

Bahçenizin Toprağını Nasıl Test Edersiniz?

Şimdiye kadar, bitkilerin aslında birincil, ikincil ve eser besinler arasında sıkı bir denge ile çalışan minyatür kimya fabrikaları gibi olduğunu gördük.

Bu kimyasal besinler doğru dengede olmadığında kötü performans göstereceklerdir, bu sebeple ilk sorumuz şu olacak:

Bahçemi nasıl gübreleyeceğimi nasıl bilebilirim?

Bu sorunun yanıtını ortalama bir insanın bilmesi imkansız görünüyor. Ancak toprak testi yapan birçok laboratuvar bahçenizin tam olarak neye ihtiyacı olduğunu belirleyebilen ve hatta belirli ürünler için öneriler veren toprak testleri sunar.

Bu nedenle, bahçenizi, çimlerinizi veya çiftliğinizi yeni bir mevsime hazırlamak için şunu yapın:

Toprak örnekleri alın. Numune başına 1/2 kg toprağa ihtiyacınız olacak. Şimdi, bahçenizdeki bir noktadan tek bir numune alıp göndermeyin. Bunun yerine, alan üzerinden birden fazla numune alın ve tüm alanın temsili bir numunesini alın.

Tavsiyeleri için numuneyi güvenilir ve yerleşik bir laboratuvara gönderin. Her zaman doldurulması gereken formlar vardır, bu nedenle uygun formları almak için önce seçtiğiniz laboratuvara başvurun.

Formları, hangi mahsulleri yetiştirmeyi düşündüğünüzü, önceki yıllardan bilinen sorunları, sahip olduğunuz endişeleri belirterek çok spesifik olarak doldurun.

Rapor geri geldiğinde… okumak ve yorumlamak sizin için zor olabilir, bu nedenle sorularınızla laboratuvara tekrar başvurmaktan asla çekinmeyin. Yardım etmekten memnun olacaklar.

İlginizi Çekebilir: Topraksız Tarımda Kullanılan Ortamlar

Tam olarak önerileni uygulayın ve bunu mümkün olduğunca erken ilkbaharda yapmalısınız, çünkü eklenen besinler toprakta belirli kimyasal reaksiyonlara girene kadar bitkiler tarafından hemen bulunamayacaktır.

Bitki Besini
FİYATLARI GÖSTER

Toprağınızın bir şeye ihtiyacı var ve o çok önemli toprak testi olmadan bunun ne olduğunu asla bilemezsiniz.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi