Artan Doğal Afetlerin Nedeni Betonlaşma

Yazan Ekolojist

Türkiye’de son yıllarda artan doğal afetler hayatı olumsuz etkilemekte ve birçok zarara yol açmakta. Hal böyle olunca doğal afetlerin nedeni en çok düşünülen ve araştırılan konulardan biri haline geldi.Yapılan araştırmalar ve uzman yorumları gösteriyor ki artan doğal afetlerin nedeni çarpık kentleşme ile hızla betonlaşmaNASA’nın hava olayları uzmanları da ”Şiddetli hava olaylarını daha çok yaşayacağız ve nedeni betonlaşma ” diyerek bizleri uyardı.

Küresel ısınma ve normal seyrinde ilerlemeyen doğa olayları hayatı ciddi şekilde tehdit etmekte, özellikle hayvanlar  bu konudan daha çok etkileniyor, bir çok hayvanın nesli tükendi veya tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun nedenleri de değişen iklimden dolayı buzulların erimesi ya da betonlaşmadan dolayı hayvanların doğal yaşamı olan ormanlık alanların tahribatından dolayı yaşam alanlarının tükenmesi.

Uzmanlar iç denizlerde bile küçük hortumlar oluşmasının okyanuslardaki kadar şiddetli olmasa bile deniz seviyesini artırarak kıyılarda su baskınlarına neden olduğunu söylemekte. Oysaki iç denizlerde hortum olması pek normal bir durum değil. Başka bir anormal durum da  sabah saatlerinde güneşli bir hava hakimken havanın öğlene doğru aniden değişip yerini yağmurlu, fırtınalı bir havaya bırakması. Bu ve daha fazla garip doğa olayı tüm dünyada artarak devam etmekte ve canlıların yaşamını tehlikeye atmakta.

Tıklayın: Küresel Isınma Dünya’yı ve Bizleri Nasıl Etkileyecek?

Betonlaşma ve çarpık kentleşme de doğal afetlerin artmasında en az küresel ısınma kadar etkili. Bilindiği gibi toprak suyun çoğunu içine alarak aşırı yağışlar sonunda oluşan fazla su birikintisini önler ama şimdilerde alt yapı da yetersiz ise toprak alanların yerini alan beton yapılar bunu engelleyerek sel baskınlarına neden olmakta. Yani bir çok şehirde oluşan su baskınlarının asıl nedeni aşırı yağıştan çok çarpık yapılaşma ve betonlaşma.

Küresel Isınmanın Etkilerinde Betonlaşmanın Rolü Var Mı ?

Bitkiler yalnızca yağışları kontrol etmez aynı zamanda ışığı yansıtarak yeryüzünü soğuturlar. Ağaçların, diğer bitkilerin yerini alan beton ve asfalt ise ışığı yansıtmak yerine soğurarak küresel ısınmanın etkilerinin şehirlerde daha fazla hissedilmesine neden olur.

Bütün Bunlardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir ?

Kentlerde yapılaşma yeşil alanların dağılımına göre belirlenerek ağaçlara ve bitki örtüsüne en az zarar verecek şekilde yapılmalıdır. Amaç ışığı yansıtmak olduğundan çatılarda açık renkler tercih edilmeli, mümkün olduğunca çok yeşil alan yaratmaya özen gösterilmelidir.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın