Antimikrobiyal ve Biyobozunur Gıda Ambalajı Üretildi

sürdürülebilir gıda ambalajı

Bilim insanları, biyolojik olarak parçalanabilen, sürdürülebilir ve insanlara zararlı mikropları öldüren gıda ambalaj malzemesi geliştirdi.

Daha önce balık atıklarından üretilen Marinatex biyobozunur ambalaj ve Evoware deniz yosunundan üretilen yenilebilir ve doğada çözünebilir gıda ambalajından bahsetmiştik.

Okuyun: Balık Atıklarından Biyobozunur Plastik Ambalaj Üretildi

Okuyun: Suda Eriyen ve Yenilebilir Gıda Ambalajı Üretiliyor

Geliştirilen bu yeni ürünün diğerlerinden en büyük farkı antimikrobiyal özellik göstererek insan sağlığına zararlı olan bakteri ve mantarları öldürüyor olması.

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU Singapur) ve ABD Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu bilim insanlarından oluşan ekip tarafından geliştirilen, biyolojik olarak parçalanabilen, sürdürülebilir ve insanlara zararlı mikropları öldüren bu akıllı gıda ambalaj malzemesi taze meyvenin raf ömrünü iki ila üç gün uzatabilme kapasitesine sahip.

Doğal gıda ambalajı, doğal antimikrobiyal bileşiklerden oluşan bir kokteylle aşılanmış zein, nişasta ve doğal olarak türetilmiş biyopolimerler adı verilen bir tür mısır proteininden üretiliyor. Antimikrobiyal bileşikler arasında; yemek pişirmede kullanılan yaygın bir bitki olan kekik yağı ve turunçgillerde yaygın olarak bulunan sitrik asit bulunuyor.

Laboratuar deneylerinde, zararlı bakterilerden kaynaklanan nem veya enzimlerdeki artışa maruz kaldığında, ambalajdaki liflerin doğal antimikrobiyal bileşikleri saldığı ve E. coli, Listeria, mantarlar gibi gıdaya bulaşan yaygın tehlikeli bakterileri de öldürdüğü gözlemlenmiş.

Ambalaj, yalnızca nem veya bakteri varlığına yanıt olarak küçük miktarlarda antimikrobiyal bileşikleri salacak şekilde tasarlanmış. Bu, ambalajın nem ve bakteri gibi maruziyetlere aylarca dayanabilmesini sağlıyor.

Harvard Chan Okulu’nda Çevre Sağlığı Yardımcı Profesörü olan Profesör Philip Demokritou, yeni malzemenin mevcut gıda güvenliği ve atık sorunlarının çözümünde etkili olabileceğini söylüyor.

Gıda Güvenliğini Sağlama ve Gıda İsrafını Önlemede En Etkili Çözüm

“Gıda güvenliği ve israfı, gıda güvenliğini tehlikeye atan muazzam halk sağlığı ve ekonomik etkisi ile zamanımızın büyük bir toplumsal sorunu haline geldi. Gıda güvenliğini artırmanın ve bozulma ve israfı azaltmanın en etkili yollarından biri, biyolojik olarak parçalanabilen, toksik olmayan verimli gıda ambalaj malzemeleri geliştirmektir” dedi.

Araştırmacılar tarafından yürütülen bir deneyde, yeni geliştirilen ambalaja sarılmış çilekler, küflenmeden önce yedi gün boyunca taze kaldı. Öte yandan, normal plastik kutularda paketlenmiş taze çilekler, küflenmeden önce sadece dört gün dayanabildi.

Araştırmacılar, malzemenin raf ömrünü uzatma yeteneğinin gıda israfını önlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Malzeme ayrıca kirlilik sorunlarına neden olduğu bilinen plastik ambalajlara bir alternatif olarak öne çıkıyor.

NTU Antimikrobiyal Biyomühendislik Merkezi Direktörü ve çalışmanın baş yazarı Profesör Mary Chan, “Bu buluş, gıdayla mücadelede üstün antimikrobiyal nitelikler sergilediği için gıda endüstrisinde paketleme için daha iyi bir seçenek olarak hizmet edecektir” dedi.

NTU ve Harvard Chan Okulu araştırmacılarından oluşan ekip, önümüzdeki birkaç yıl içinde ticarileştirme amacıyla teknolojilerini endüstriyel bir ortakla büyütmeyi umuyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.