700 Milyon İnsan Aşırı Yoksulluk İçinde

Türkiye gündemindeki konulara dair raporları inceleyen ve incelemelerini her pazar günü aboneleriyle paylaşan e-posta bülteni Rapor Bülteninin 96. sayısında, Dünya Bankası tarafından iki yılda bir yayımlanan Yoksulluk ve Paylaşılan Refah, 2022 adlı rapor incelendi.

Küresel yoksulluk manzarasını pandemi ve Ukrayna savaşı sonrası perspektiften bakarak ortaya koymayı amaçlayan rapor, Dünya Bankası’nın hazırladığı en kapsamlı ve amiral gemisi niteliğini taşıyor.

Rapora göre küresel yoksulluk oranı 2019 yılında %8,4 iken, pandeminin gölgesinde 2020 yılında %9,3’e yükseldi. Bu durum, 70 milyondan fazla insanın aşırı yoksulluğa itilmesine ve dünya çapında aşırı yoksul olanların sayısının 700 milyonu aşmasına neden oldu. Çalışma pandemiyle yoksul ülkelerdeki gelir seviyesinin zengin ülkelerdeki gelir seviyesine kıyasla çok daha fazla düştüğünü ortaya koyuyor.

  • Raporun bir diğer önemli bulgusuna göre dünyanın en yoksullarının gelir kaybı, dünyanın en zenginlerinin gelir kaybının iki katı kadar olduğu gözlemleniyor ve bu durum nedeniyle de küresel eşitsizlik onlarca yıldır ilk kez artmış oldu.
  • Yoksullar, sağlık ve eğitime ulaşımda büyük gerilemeler yaşıyor ve bu durum, erken ölüm ve belirgin öğrenme kayıpları dahil olmak üzere yıkıcı sonuçlara yol açıyor. Sağlık ve eğitime ulaşımda yaşanan sorunlara ilişkin politika önlemleri gerçekleşmediği takdirde küresel düzeyde insanların beklenen yaşam süresi üzerinde kalıcı gerilemeler yaşanabilir.
  • Önümüzdeki dört ila beş yıl içinde pandemiye bağlı kayıpların telafi edilmesi için daha etkili ve cesur maliye politikasını ihtiyaç duyuluyor. Başarılı bir mali reform, güçlü yerel koalisyonların desteğinin yanı sıra küresel iş birliğinin artırılmasını gerektiriyor.

2022 yılında Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen, Rapor Bülteni’nin derleyerek paylaştığı bu çalışmanın ortaya koyduğu yoksulluk bulguları, ilerleyen yıllardaki çalışmalarda tespit ediliyor. Nitekim Uluslararası Çalışma Örgütü’nün bu yıl yayımladığı raporda dünyanın genel görünümünün iyi olmadığını ve işsizliğin artacağını ortaya öngörüyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan “Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm: Eğilimler 2024” raporuna göre ise hem işsizlik hem de iş açığı pandemi öncesi seviyelerin altına düştü, ancak 2024 yılında küresel işsizliğin artması ve giderek artan eşitsizliklerin ve üretkenlikteki durağanlığın endişe kaynağı olması bekleniyor.

Rapora göre 2024 yılında iş arayan kişi sayısının 2 milyon artması ve böylelikle küresel işsizlik oranının 2023’teki yüzde 5,1 seviyesinden yüzde 5,2’ye çıkması bekleniyor. Ayrıca G20 ülkelerinin çoğunda net gelir azalmış durumda ve genel olarak bakıldığında, yaşam standartlarında meydana gelen enflasyon kaynaklı düşüşün hızlı bir şekilde telafi edilmesinin olmadığına dikkat çekiliyor.

Yazar Hakkında

Serhat Şabap

Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat 2022 katılımcısı olan Serhat Şabap, SKD Türkiye'de İletişim Uzman Yardımcısı olarak çalışıyor.

İstanbul Üniversitesi'nde İklim Değişikliği üzerine yüksek lisans yapıyor ve sürdürülebilirlik iletişimi üzerine çalışıyor.

LinkedIn'de Ziyaret Et

Düşüncelerinizi Paylaşın