1880’den beri tutulan kayıtlara göre, 2023 yılı en yüksek sıcaklık değerleriyle tarihin en sıcak yılı olarak belirlendi.
Kasım ayı tarihin en sıcak Kasım ayı olarak belirlenirken, bu durumun Aralık ayı için de geçerli olduğu tahmin ediliyor. Dünya, endüstri öncesi dönemlere kıyasla ortalama 1,4°C daha sıcak bir yıl yaşadı. Bu sıcaklık, 2016 yılında kaydedilen en sıcak yıl ortalamasından 0,13°C daha yüksek.
Avrupa Birliği İklim Değişikliği Copernicus Servisi (CS3), Kasım 2023’ün ortalama 14,22°C ile tarihin en sıcak Kasım ayı olduğunu duyurdu. Bu sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 0,85°C üzerinde ve 2020’deki rekor sıcak Kasım ayından 0,32°C daha yüksek.
İçindekiler
2023 Yılı Yaz Ayları da Tarihi Sıcaklık Rekorları Kırdı
Dünya, tarihin en sıcak Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını yaşadı. Temmuz ayı, kaydedilen en sıcak ay oldu. Bu dönemde dünya nüfusunun yaklaşık %81’i, iklim değişikliğine bağlı sıcak hava dalgalarından etkilendi. 2023 yazının ortalama sıcaklığı, 1990-2020 ortalamasından 0,66°C yüksek olan 16,77°C idi.
El Niño Etkisi ve İnsan Kaynaklı Isınma
Bu yıl yaşanan aşırı hava olaylarının arkasında El Niño gibi doğal varyasyonlar ve fosil yakıtların aşırı tüketimi yatıyor. Bu yıl, enerji tüketiminin %70’ten fazlası fosil yakıtlardan sağlandı. Eğer mevcut emisyon seviyeleri devam ederse, insanlığın 1,5°C ısınma eşiğine altı yıl içinde ulaşması bekleniyor.
Okyanuslarda Isınma Artıyor
Sadece karasal bölgeler değil, deniz ekosistemleri de rekor sıcaklıklardan etkilendi. Ağustos ayı, tüm aylar arasında kaydedilen en yüksek global aylık ortalama deniz yüzey sıcaklıklarına tanık oldu. Örneğin, Florida’da okyanus sıcaklıkları 38°C’yi aştı, Akdeniz’de ise deniz yüzey sıcaklığı en az 1982’den beri kaydedilen en yüksek seviye olan 28,7°C’ye ulaştı.
Gelecek Perspektifi ve COP28 Zirvesi
Bu ay yapılan BM iklim zirvesi COP28’de, dünya liderleri fosil yakıt tüketimini azaltma çağrısında bulunan bir anlaşmaya vardı. Anlaşma, fosil yakıtların “aşamalı olarak kaldırılması” ifadesini içermese de, küresel ekonomik gelişim için neredeyse bir asırdır temel teşkil eden petrol ve doğalgaz gibi gezegeni ısıtan yakıtlardan uzaklaşma konusu ilk kez bir COP metninde yer aldı.
Ülkeler ayrıca, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma ve enerji verimliliğini iki katına çıkarma konusunda anlaştı. Ancak uzmanlar, şu ana kadar yapılan taahhütlerin Paris hedeflerine ulaşmak için yeterli olmadığını belirtiyor.