Yeşil Bina Sertifikası Nedir?

Yazan Ekolojist

Dünya nüfusunun hızla artması, teknolojinin gelişmesi yanında doğal kaynakların hızlı ve daha çok tüketimini beraberinde getirmiştir. Doğal kaynaklara talebin artması, olumlu sonuçlar, hayatı kolaylaştırabilecek yöntemler gelişmeye yararken bir yandan da bilinçsiz kullanımı artmış bu da çeşitli çevresel ve küresel problemlere yol açmış,su sıkıntıları, hava kirliliği, biyoçeşitlilikteki azalma, küresel ısınma, ormanların yok olmaya başlaması gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır. İşte yeşil bina olarak adlandırılan yeni nesil yapılar da bu olumsuz gidişatı durdurmaya yönelik yapılardır. Peki yeşil bina nedir ve doğaya katkısı nasıl oluşur?

Yeni Nesil Çevre Dostu Yeşil Binalar

Yeşil bina, arazi seçim aşamasından başlanılarak binanın bulunduğu yerin yaşam döngüsü içerisinde tasarlandığı, bulunduğu çevre koşullarına uygun, tasrruflu enerji ve yenilebilir enerji kaynakları kullanımına önem veren ve su verimliliğine dayalı olarak inşa edilen yapılardır. Yeşil binalar hem çevre hem de ekonomi yönünden olumlu yapılardır.

Yeşil Binaların Faydaları

Bu binaların inşaatı sırasında kirlilik daha az olur, atık çıkışları daha sağlıklı dizayn edilir, ışık kirliliğine neden olmaz ve yeşil alanların artırılmasına özen gösterilir. Enerji tüketimi minimum düzeyde tutulur. Yağmur ve yoğuşma sularının uygun şekilde geri dönüşümüne özen gösterilir. Ayrıca sağlığa da faydalı yönleri mevcuttur. Yeşil binalarda temiz hava kullanımı,manzara ve gün ışığından faydalanabilme oranı daha yüksektir.

Binaların “yeşil bina” olarak nitelendilebilmesi için gerekli çalışmalar sonucu elde edilmiş bir sertifikaya sahip olması gerekir. Aşağıda yeşil bina sertifikası nedir ve nasıl alınır sorusunun cevabı da sizlere sunulmuştur.

Yeşil Bina Sertifikası

Sertifikalar ve koşulları ülkelere göre farklılık gösterebilirken, en yaygın olanları Breeam ve Leed adına sahip olanlardır.

Breeam: İngiltere’de kurulmuştur. Buna göre binalar alanların kullanımı,ekolojik faktörler,sağlık,kirlilik,inovasyon,ulaşım,enerji ve memnuniyet derecesi üzerinden 100 puanlık bir sistemle puanlanarak ölçülür. Beş seviyesi vardır

Leed:1998’de Amerikan Yeşil Bina Konseyi(USGBC)tarafından kurulmuştur. Puanlama 110 üzerindendir. Değerlendirme, yer seçimi,malzemeler ve kaynaklar,iç ortamın hava kalitesi,inovasyon,bölgeye dayalı öncelik,ulaşım ve bütünleşik süreç yönetimi üzerinden yapılır. Dört farklı sertifika seviyesi vardır.

Ülkemizde de yeşil binaların yapımında artış gözlemlenmektedir. İşte Türkiye’deki yeşil binalara örnekler :

Yozgat Şehir Hastanesi,Üsküdar Belediyesi Hizmet Binası,Mustafabey Apartmanı,Worldwıde Business Center,Ak-Pres Hendek Fabrikası,Ford-Otosan Ar-Ge Binası,Busıness Istanbul,Alpin Çorap Fabrikası,Bahriye Üçok Anaokulu,İçdaş Plaza,Denizbank Genel Merkezi,Mövenpick Hotel,Mall Of İstanbul,Rönesans Tower

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın