Türkiye’nin İlk Güneş Enerjili Otogarı

güneş enerjili otogar

Türkiye’nin ilk güneş enerjili otogarı Diyarbakır’da kuruldu. Diyarbakır otogarında kurulan güneş enerji santrali ile hem otogarın ihtiyacı karşılanacak hem de fazladan üretilen enerji satılacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığı bu proje kapsamında, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri’nin (DİŞTİ) açık otoparkında bulunan güneş enerjisi santralinde elektrik üretilecek. Üretilen elektrik enerjisi terminalin elektrik ihtiyacı için kullanılacak, fazla üretilen enerji Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne (DEDAŞ) satılacak.

2 BİN 460 ADET GÜNEŞ PANELİ KURULDU

Türkiye’nin en büyük güneş enerjili otoparkı olma özelliği taşıyan projede, her biri 265 watt gücünde, 2 bin 460 adet güneş paneli kuruldu. 5 bin 750 metrekare alana sahip olan açık otopark, çelik konstrüksiyonlar döşenerek kapalı otopark görünümüne kavuştu. Projenin tamamlanmasıyla birlikte otopark, 18 şehirler arası otobüs, 12 minibüs ve 132 misafir aracın park edebileceği alana sahip olacak.

güneş panelli otogar

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Ramazan Savaş, projede en büyük amaçlarının yenilenebilir enerji konusunda Diyarbakır’ı ve Büyükşehir Belediyesi’ni daha aktif hale getirmek olduğunu dile getirerek, Diyarbakır’ın, güneş alanında çok zengin bir kent olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’in ilk güneş enerjili otogar projesini hayata geçirmekten dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını anlatan Savaş, “Yenilenebilir enerji konusunda özellikle potansiyeli yüksek olan güneş enerjisinin kullanıldığı bir projeyi hayata geçirmek istiyorduk. Yaptığımız saha çalışmalarının ardından güneş enerji sistemini otogarda uygulamaya karar verdik. Güneş panelleri ayrıca açık olan otogarı kapalı bir otoparka dönüştürdü. Çevreye katkısı olacak iyi bir proje hayata geçirdiğimizi düşünüyoruz” dedi.

600 kilowatt/saat kapasiteye sahip olan ve 3 milyon 900 bin liraya mal olan güneş panellerinden, yıllık 980 bin lira gelir elde edilmesi  ve 4 yılda amorti edilmesi planlanıyor.

8 ay gibi bir sürede tamamlanan proje dışında Karacadağ bölgesindeki 50 dönümlük arazide güneş panelleri kurularak enerji elde edilmesi için Diyarbakır Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor. Belediye bunun yanında, vahşi depolama alanlarında biyogaz tesisi kurmayıi alanda biriken metan gazını santrale aktarıp enerji elde etmeyi planlıyor.

Otogarda kurulan güneş panelleri ile 564 bin kilogram karbon salımının önüne geçildiği açıklandı.

 

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.

Düşüncelerinizi Paylaşın