Parfüm ve Şampuanlar Havayı Egzoz Gazı Kadar Kirletiyor

Yazan Ekolojist

Yıllardır yapılan bilimsel çalışmaların neticesinde arabaların egzoz salınımının hava kirliliği üzerine etkili olduğu bilinmektedir. İnsanlar gün geçtikçe bu tehlikenin farkına varıp bu konu üzerinde daha duyarlı davranmaktadır. İfade edilen çalışma sonuçlarına göre de egzoz salınımının her geçen gün hava kirliliği üzerine etkisinin azaldığı görülmektedir.

Okuyun: En İyi 10 Hava Temizleme Cihazı

Geçmiş yıllarda taşıtların azot ve karbon dioksit salınımının %75 olduğu, son yapılan araştırmalara göre ise %50’ye kadar gerilediği tespit edilmiştir. Ancak bu azalan etkiye rağmen hava hala aynı oranda kirlenmektedir. Bunun sebebi kişi başına kullanım oranın az olduğu için etkisinin büyük olmayacağı düşünülen parfümler ve şampuanlardır.

Sadece parfüm ve şampuanlar da değil, boyalar, yapıştırıcılar, saç ve oda spreyleri, deterjanlar, deodorantlar da benzinli ve dizel yakıtlı taşıtlar kadar havaya VOC yani uçucu organik bileşikler yayarlar. Aynı zaman petrol ürünleri farklı alanlarda farklı kullanım şekillerine sahiptir. Bu kullanım alanlarında da farklı oranlarda uçucu organik bileşik salınımı hava kirliliği açısından sorun oluşturur. Örneğin benzin araç içerisinde kapalı bir şekilde bulundurulur ve yakılarak enerjisi serbest hale getirilir. Günlük olarak kişisel bakımında ya da temizlik amacıyla kullandığımız ürünler ise uçucu olacak şekilde üretilmiştir ve bizlerde onların salınımına engel olmak yerine vücudumuzda kullanarak ya da evlerimizi temizleyerek atmosfere salınmalarına neden oluruz.

Parfümlerin Büyüyen Tehlikesi

Evlerimizde sürekli kullandığımız bu ürünleri, evlerimizi havalandırarak uzaklaştırırız ancak bunların daha sonra nereye gittiklerini düşünmeyiz. Bu uçucu bileşikler belki tek başlarına pek etkili değildir ancak, havadaki diğer moleküllerle tepkimeye girerek daha küçük partikülleri meydana getirirler.

Bu küçük partiküller hem hava kirliliği üzerinde etkilidir hem de insanlarda akciğer hastalıklarının yaygınlaşmasına neden olur. Kişi başına parfüm ya da şampuan gibi kişisel bakım ürünlerini ya da temizlik ürünlerini düşündüğümüzde bunun hava kirliliğine çok fazla bir etkisinin olmayacağını zannedebiliriz ancak dünya üzerindeki milyarlarca insanı düşündüğümüz de bunun ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceği tahmin edebiliriz.

Yapılan araştırmalarda bu tahmini doğrulamaktadır çünkü araştırmalar VOC emisyonunda taşıtların %32 oranında etkili olduğunu belirtirken, parfüm, şampuan gibi ürünlerin etkisinin %38 olduğunu göstermektedir. Sonuçların ortaya koyduğu değerlere göre hava kirliliğinde parfümler her geçen yıl dünyamız için artan oranlarda risk oluşturacaktır.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi