Michelin 3D Yazıcı ile Doğada Kendiliğinden Çözünebilen Lastik Üretti

michelin 3d lastik

Michelin, 3D yazıcı teknolojisi ile dünyanın yeniden doldurulabilir özellikteki ilk lastiği MICHELIN Concept Vision’ı üreterek sürdürülebilir lastik teknolojisinde yeni bir sayfa açtı.

Son yıllarda geleceğin otomobilleri hakkındaki konuşmalar arasında; sürücüsüz çalışması, gaz yerine elektrik enerjisi kullanımı yer alırken, dünyanın lider lastik üreticilerinden Michelin, geleceğin temiz otomobillerinin temiz lastiklere sahip olabileceğini gösterir bir adım attı.

Doğada Kendiliğinden Çözünebiliyor

Standart bir lastiğin üretiminde 15 ila 38 litre petrol kullanılması gerekir ve bu lastikler kullanılamaz hale geldikten sonra geri kazanımı sağlanmadığı takdirde, tehlikeli toksinler toprağa ve atmosfere salınır. Michelin Concept Vision’un üretiminde portakal özlü, bambu, pekmez, ahşap ve doğal kauçuk da dahil olmak üzere organik ve biyolojik olarak parçalanabilir materyaller kullanılıyor. Biyo-bozunur özelliği taşıyan bu lastik, geleneksel lastiklerin dışına çıkarak çevresel ayak izini mimimuma indiriyor.

3D yazıcı ile üretilen Michelin Concept Vision lastik, peteğe benzer gözenekli esnek yapısı sayesinde hava ile doluma gereksinim duymuyor. Bu sayede patlama ve lastik değişimi gibi zaman ve kaynak israfına yol açan süreçler de ortadan kalkmış oluyor.

Michelin Ar-Ge Müdürü Terry Gettys, Michelin Concept Vision için çalışmalara yaklaşık bir buçuk yıl önce başladıklarını, bu süreçte geleneksel lastiklerin bileşenlerini değiştirmek için doğal malzemeler üstüne araştırmalar yaptıklarını belirtti.

Gettys, lastik üretiminde gereken sentetik kauçuğu oluşturmak için petrol yerine pekmezin benzer amaca nasıl ulaşabildiğini de açıkladı. Pekmezde bulunan şekerden, etanol ürettiklerini ve etanolden de sentetik kauçuk üretebildiklerini belirterek, bu sayede çevrenin yenilenebilir bir kaynağa sahip olmasının yanı sıra daha yüksek performans gösterdiğini de kaydetti.

michelin 3d lastik havasız

Sadece Birkaç Dakikada 3D Yazıcı İle Yenilenebiliyor

Vision, sürücülerin ihtiyaçlarına göre 3D yazıcılarla doldurulabilecek bir lastik sırtı sunuyor. Vision, özel teknolojisiyle hava geçişleri ve zemin yapısına göre gelişen sürücü ihtiyaçlarına uygun olarak, lastik dış yüzeyini sadece birkaç dakika içerisinde 3D yazıcı ile yazdırabiliyor. Bu sayede sürücüler, yağmurlu bir günde seyahat ettikleri lastiklerini karlı zemine geçerken 3D yazıcı ile hava koşuluna uygun hale getirebiliyor.

Vision üzerinde bulunan sensörler sayesinde, sürücülerin lastikleri ile ilgili bilgi almalarını ve ihtiyaç duyulması halinde sırt desenine göre lastik yazma programını çalıştırılabilmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca sürücüler diş derinliği konusunda da bilgi alabiliyor.

Lastik depolama alanlarını da ortadan kaldıracak Vision gelecekteki lastik endüstrisi için umut vadediyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.

Düşüncelerinizi Paylaşın