Bu Kötülüğe Dur Demek Şart!

bu kotuluge dur demek sart
Yazan Ekolojist

Dünyada yaşanan çevre kirliliğinin önüne geçebilmek için çevre koruma amaçlı kuruluşlar ortaya çıkmıştır. Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar insanların doğaya yaptıkları bu affedilmez kötülüklerin ortadan kalkması için birçok çalışma yapılmıştır. Peki insanlar bu hatalarından vazgeçtiler mi?

Yüzyıllar öncesinden bu yana kadar binlerce kez dur ikazı alan insanlık çevre seslerine kulaklarını tıkamış durumda. Para, yatırım ve güç için her şeyi göze alan insanlar olarak doğanın bir parçası olduğumuz gerçeğini görmezden geliyoruz. Yapılmaması gereken her şeyi doğaya yapıyor ve geri dönüşü olmayan zararlar veriyoruz.

Bu kötülükten dönüş şart!

İçindekiler

Doğaya yüzyıllardır yaptığımız kötülüklerin durması gerektiğini savunan onlarca insan, kurum ve kuruluş var. Aynı zamanda tüm bu yanlış gidişata dur demeyi hedefleyen birçok yasa ve kural da mevcut. Peki yeterli mi? Maalesef değil. Dünyada parasını ve keyfini yaşamdan daha fazla önemseyen politikacı, devlet insanı ve iş adamları oldukça başımız hep eğik. Ama umutsuzluk yok! Dünyada çevre koruma amaçlı kurulan kuruluşlar ve onlarca insan el ele verdiğinde bu çirkinliğe de son verilebilir.

Çevremizi Nasıl Koruyacağız?

Güzel bir dünyada yaşayabilmemiz için en çok desteği çevre koruma amaçlı kurulan kuruluşlar sağlıyor. Peki biz onlara karşı görevimizi yerine getirebiliyor muyuz? Öncelikle bazı kuruluşları tanımak gerekiyor. Ülkemizde hangi kuruluşlar doğayı korumak adına verdikleri bu savaşta bizleri de koruyor?

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA)

tema logo

Türkiye’de doğal yaşamı koruma ve ağaçlandırma dendiğinde ilk akla gelen kurumların başında gelen TEMA Vakfı; 1992 yılında erozyonla mücadele için kurulmuştur. Büyük gelişmeler sağlayan bu vakıf devlet desteği almanın yanı sıra doğaya karşı olan görevlerimizi devlet politikası haline getirmeye çalışmaktadır. Ağaç, toprak ve kuraklaşmayı önlemenin yanında doğal yaşamı ve varlıkları da koruma altına almaya çalışır. Vakıf suyun korunması, biyoçeşitlilik gibi konularda da çalışmalar yürütmüş, iklim değişikliğinin de önüne geçmek için projeler yürütmüştür.

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO)

cevko logo

ÇEVKO Vakfı yine Türkiye’de TEMA gibi kendini geniş kitlelere duyurmuş hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ambalaj atıkları ve geri dönüşüm alanlarında yetkilendirilmiş bir kuruluştur. ÇEVKO Vakfı edindiği ilkelerle hem çevreyi koruma hem de ülke ekonomisinin kalkınmasına yardımcı olma konusunda başarılı adımlar atıyor. Sanayi ve yerel yönetimler ile işbirliği içerisinde olan vakıf; cam, metal, plastik, kompozit, ahşap ve kağıt/karton gibi ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlıyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF – World Wildlife Fund)

wwf logo1996 yılında kurulan WWF, dünyada 100’den fazla ülkede çalışmalar yürüten ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir doğa koruma kuruluşudur. WWF, küresel ölçekte bir değişim yaratmak, yeryüzünün en değerli yaşam alanlarını ve canlı türlerini korumak ve insanın doğa ile uyum içinde yaşadığı bir gelecek için çalışmaktadır. Doğa korumanın ülke sınırlarını aşan boyutu nedeniyle WWF, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik mücadelesinde, 30 yılı aşkın süredir ülkeler arasında işbirliklerinin gerçekleşmesine öncülük eder.

Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı (ÇEV-KOR)

cevkor logo

ÇEV-KOR Vakfının farklılığı sadece doğal değil kültürel miraslarımızı da koruma amacı gütmektedir. Çevre koruma konusunda yaptığı bilinçlendirme çabalarıyla ülkemizde tanınır.

Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV)

tucev logo

TÜÇEV Vakfı, ülkemizdeki doğal yaşamı ve çevreyi, tarihi varlığımızı, bitkileri ve hayvanları; korumak, iyileştirmek ve halkı bilinçlendirmek için kurulmuştur. Bunların yanı sıra çevre kirliliğiyle ilgili hastalıklarla savaşmak ve bilinçlendirmek için çaba harcar.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)

turcev logoTÜRÇEV Vakfı, Turizm Bakanlığı’nın ülkemizde plajlara ve marinalara “Mavi Bayrak” projesini başlatmak amaçlı kurduğu vakıftır. Aynı zamanda vakıf, okullarda çocukları ve gençleri bilinçlendirmek adına birçok faaliyet yürütmüştür.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD)

dhkd logoDHKD Derneği, Türkiye’deki zengin bitki ve hayvan türlerini korumak adına yaptığı birçok projeyle gündeme gelmiştir. Birçok kamu kuruluşu ve özel şirketle birlikte çalışmaktadır.

Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV)

docev logo

1996 yılında iş adamı İsmet ABALIOĞLU başkanlığında kurulan bu DOÇEV Vakfı, ağaçlandırma, erozyonla mücadele, ağaçlık alanlarda yaban hayatını destekleme, çevreye zararlı elektronik atık, pil toplama ve geri dönüşüm gibi birçok alanda çevreyi korumak için projeler üretmiştir.

Bunlar gibi birçok kurumun ülkemiz ve dünya adına gerçekleştirdikleri projeler azımsanamaz. Bizlerden de destek bekleyen çevre koruma amaçlı kurulan kuruluşlar için elimizden geldiğince destek olmalı, yaşamı tehlike altına alan bu çevre kirliliğine dur demeliyiz.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın