Elmalar Depoda 6 Ay Nasıl Dayanıyor?

Yazan Ekolojist
Elmanın olgunlaşmasını geciktiren kimyasallar sayesinde her ay raflarda elma bulmak mümkün. Aslında sonbahar meyvesi olan elma artık her an her yerde bulunabiliyor. Kimi ülkeler mevsim dışı elmaları yurtdışından alıyor, kimileri de kendi yetiştiriyor. Mevsim dışı meyvelerin %70’i ithal yolla İngiltere’ye gidiyor. Amerika’da ise bu oran %10.

Üreticiler Yıl Boyu Pazara Elma Akışını Nasıl Sağlıyor?

Elmaların olgunlaşma sürecini geciktiren depolama teknikleri mevcuttur. Aslında elmalar ağaçtan toplandıktan sonra bile hala canlıdır ve kimyasal değişim geçirmeye az çok devam etmektedirler. Elmalar oksijen alır, enerji üretir ve giderek olgunlaşır. Elmanın olgunlaşmasını sağlayan etilen hormonuna bağlıdır. Bu hormon meyvelerdeki çok sayıda gen değişimine de neden olur.

Etilen hormonuna tepki verenler arasında, elma,mango,muz,armut,papaya gibi meyvelerin olgunlaşma dönemi yaklaştıkça etilen hormonuna hassasiyetleri de artar. Meyvelerin olgunlaşmasını sağlayan bu tepkimeler hava sıcaklığı arttığında hızlanır. Bu sebeple meyveleri serin bir yerde tutmak olgunlaşmayı geciktirir. Meyvelerdeki oksijen akışını sınırlamak için kapalı ve dar mekanlar gerekir. Meyve depolamada bu teknikler uzun zamandır kullanılmaktadır.

Depoların hava bileşimiyle oynanmaya başlandı. Havada oksijen miktarı azaldıkça etilen etkisi de azalıyor ve meyvenin olgunlaşma süreci de yavaşlamış oluyor. Soluduğumuz havada oksijen oranı %21 iken,modernleşmiş depolarda bu oran %0,5-3 arasındadır.

Oksijen ısı ve nemin kontrol altında tutulduğu bu depolarda tonlarca meyve saklanabilir kapasitededir. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere’de bu depolardan bir tanesi iki çalışanın ölümüne yol açmasıyla haber konusu olmuştu. İşçilerin özel solunum cihazı olmadan depoya girmeleri oldukça tehlikelidir. Elmaların canlı kaldığı bu ortam da insanlar için uygun değildir.

Meyvelerin Satış Vaktinde Depodan Çıkarıp Pazara Sürmek Mümkün Mü?

Elmanın ömrünü aylarca uzatmak için oksijen azaltma tekniği uygulanırken bir de 1-metilsiklopropen (1-MCP) isimli molekül depolara eklenmektedir. 1997 yıllarında patent alan bu molekül, etilen hormonunu tutan reseptörlerde kullanılıyor. Alanda her ne kadar hormon olursa olsun elmalar daha fazla olgunlaşmıyor ve böylelikle düşük oksijen ve 1-MCP ile elmalar altı aydan fazla bu şekilde kalabiliyor.

Meyvelerin olgunlaşma sürecini yeniden başlatmak mümkün değildir. Depoda bulunan elmalar ağaçtan toplandıkları haldedir. Bu sebeple doğal olarak ağaçta olgunlaşan meyvenin tadı ve kokusundan mahrum kalırlar. Ancak yine de insanlar tam olgunlaşmamış bu elmaları, aşırı olgunlaşmış elmaya tercih ederler.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın