Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü

Yazan Ekolojist

Sürdürülebilirlik, çevreye duyarlı olma, geri dönüşüm vb. kavramlar iklim değişikliğinin hayatımıza etki etmesiyle beraber son yıllarda hayatımızın bir köşesinde artık yer edindi. Günlük hayatımızı devam ettirirken bu kavramlar aniden kafamızda yer etmeye başladı. Bunun da en önemli sebebi çevreye verdiğimiz zarardan dolayı doğanın bizden sanki öç alır gibi hayatımızı etkilemesi… Teknolojinin gelişmesi ile beraber hayatımızı kolaylaştıran elektronik eşya kullanımı gibi bir olgu ortaya çıktı. Hatta bu elektronik eşyalar vazgeçilmezimiz oldu. Ama elbetteki herşeyin bir ömrü ve yenisinin gelmesiyle beraber eskimesi gibi bir durum da oluştu. Böylece insanoğlu yer yüzünde ham maddeyi işleyerek yapmış olduğu kağıt, plastik, metal, biyolojik, kimyasal, cam vb. atıkların yanına bir de elektronik atık yada e-atığı eklemiş oldu. Elbetteki diğer maddeler gibi elektronik atıkların da geri dönüşümünün sağlanması insanoğlu ve çevre için ihtiyaç oldu.

Elektonik Atıkların Zararları

Kaplamış olduğu yer ve içermiş olduğu zehirli maddeler nedeniyle dünyamıza, doğaya, çevreye yani doğal düzene çok ciddi zararlar barındırmaktadır e-atık. Büyüyen ve tehlikeli boyutlara doğru ilerleyen elektronik atıkların çevreye verdiği zararlar için dünyanın bir çok noktasında önlemler alınmaya başlandı.

Elektronik atıkların en başında ve en yaygın olarak bilineni tv-bilgisayar ekranlarındaki kurşun miktarı. Kurşun kan dolaşımını, sinir sistemini ve böbrekleri ciddi anlamda etkileyen, hatta çocuklarda ölümlere sebebi,yet verebilen bir ağır metaldir. Elektronik eşyalardaki ağır metaller sadece kurşun değildir. LCD televizyon panelleri ciddi oranlarda civa içermektedir. Bununla beraber kadmiyum da elektronik atıklardan dolayı çevreye karışabilen ağır bir metal olup akciğerlere solunması durumunda ölümcül zararlar vermektedir. Krom, Lityum, Hidrokarbonlar ve birçok zehirli ve kanserojen madde e-atık sebebi ile doğaya karışabilmektedir.

E-atık için Geri Dönüşüm

Bir çok e-atık  içerdiği ağır metallerden dolayı geri dönüşüm toplanmaya başlandı. Elektronik atıklardaki zehirli ve kanserojen olabilen maddeler çöp ve toprağa karışması, yağmur suyu ile yer altı sularına karışması toplum sağlığına ağır ve kalıcı zararlar verebilecektir. Bu korkutucu ihtimali öngörebilen belediyeler elektronik atıkların geri dönüşümü için projeler hazırlamak için çalışmaktadır. Özellikle pil toplama ve geri dönüşüm olarak başlayan uygulamalar toplumsal duyarlılığı aşılama boyutlarına kadar ilerledi. İstanbul’da Kadıköy Belediyesinin Elektronik Atık Atölyesi ve Gaziantep Şehitkamil Belediyesinin E-MÖP projesi ve tüm kentin birden ilgisini çekecek bilboard çalışamaları en başarılı elektronik atık geri dönüşüm projesi olarak gösterilebilir.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

1 Yorum

Düşüncelerinizi Paylaşın